Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menţionat că Michelangelo Buonarroti este parte a culturii europene și, desigur, italiene. Istoria cărții românești are o legătură strânsă cu cultura italiană, în special cu Veneția. Cea mai veche carte din colecțiile Bibliotecii Naționale a fost editată la Veneția, având o istorie frumoasă, care de fiecare dată este povestită vizitatorilor.

„Pe lângă ceea că limba română este înrudită cu limba italiană și pe lângă alte legături pe care le avem astăzi cu Italia, iată că Michelangelo și această frumoasă donație de carte face o punte de legătură între Republica Moldova, Biblioteca Națională, și cei care s-au gândit la noi, cei care s-au gândit ca aceste frumoase realizări ale patrimoniului italian să ajungă la Biblioteca Națională”, a notat Elena Pintilei.

Ambasadoarea Republicii Italia în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a precizat că astăzi este marcată cea de-a XX-a ediție a Săptămânii Limbii Italiene în Lume. Acțiunea are drept scop promovarea limbii și culturii italiene și se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui Republicii Italiene. „În continuarea activității începute în 2018, Biblioteca se va îmbogăți cu alte volume în limba italiană. Astfel, numărul total al publicațiilor în limba noastră ajunge la peste 2 300. Multe din cărțile donate astăzi sunt dedicate copiilor și adolescenților”, a menționat ambasadoarea.

Săptămâna Limbii Italiene în Lume este o manifestare culturală promovată de rețeaua culturală și diplomatică în cea de-a treia săptămână a lunii octombrie.