image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Lucrătorii medicali cu vârsta de peste 63 de ani din Chișinău sunt trimiși în concediu pentru a-i proteja de Covid-19

Lucrătorii medicali din municipiul Chișinău cu vârsta de peste 63 de ani, precum și cei cu maladii cronice, sunt trimiși în concedii conform legislației, pentru a evita riscul de îmbolnăvire al acestora cu noul coronavirus. O decizie în acest sens a fost luată de Direcția generală asistență socială și sănătate a primăriei capitalei.

Decizia vine după ce recent a decedat un medic, Ecaterina Litvinschi, în vârstă de 79 de ani, originară din Cricova, o localitate din suburbia or. Chișinău.

Șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi a mai precizat în cadrul ședinței serviciilor municipale că în scop de profilaxie a infecției virale de tip nou, a fost redus numărul vizitelor pacienților la instituțiile medicale publice prin amânarea ori reprogramarea în cazul bolnavilor cu maladii cronice. Totodată, nu sunt admise vizitele apropiaților bolnavilor în spitale, decât în cazul celor grav bolnavi.

Mai mult, prescrierea medicamentelor compensate pentru un termen de 3 luni și recepționarea acestora de către rude sau asistentul social are loc la postul de triaj amenajat la intrarea în Centrul medicilor de familie din cadrul asociațiilor medicale-teritoriale. Tot acolo, este verificată termometria persoanelor.

Primăria municipiului Chișinău informează că cele 500 de teste pentru depistarea coronavirusului din donația făcută de către un agent economic, au fost distribuite către cadrele medicale din asociațiile teritoriale medico-sanitare publice, cât și instituțiilor spitalicești: IMPS SCM „Sfântul Arhanghel Mihail" și IMSP SCM „Spitalul de boli contagioase pentru copii".

Totodată cele 1,2 milioane de lei alocați Direcției generale asistență socială și sănătate și sursele rămase din donațiile cetățenilor și agenților economici, vor fi achiziționate 3500 de echipamente pentru medici, 1000 de teste pentru depistarea COVID-19, 3500 de viziere și tot atâtea măști de protecție, precum și 30 de termoscanere.

Amintim că începând cu ziua de azi alte două instituții spitalicești din capitală: IMSP „Arhanghelul Mihail" și IMSP „Valentin Ignatenco" au fost incluse în lista celor strategice pentru tratarea pacienților cu urgențe medicale aferente maladiei COVID-19.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: