image
Sursa foto: foto simbol

Indonezia: Suprafaţa distrusă în incendiile de pădure din septembrie 2019 depășește nivelul întregului an 2018

Suprafaţa de teren devastată în incendiile de pădure din Indonezia pe parcursul lunii septembrie 2019 a depăşit aria distrusă pe întreaga durată a anului 2018, potrivit datelor oferite luni de un oficial guvernamental, informează Reuters.

Raffles Panjaitan, director interimar în cadrul Ministerului pentru Păduri şi Mediu, a declarat jurnaliştilor că, până la finalul lui septembrie 2019, o suprafaţă totală de 857.756 de hectare a fost distrusă în incendii.

Acest perimetru este mai mare decât cele 529.267 de hectare incendiate în 2018, potrivit datelor guvernului indonezian. Este cea mai mare suprafaţă devastată de incendii din 2015, când, potrivit statisticilor guvernamentale, au fost distruse 2,6 milioane de hectare.

Suprafaţa pârjolită a crescut rapid de la 328.724 de hectare distruse între ianuarie şi august, a spus Panjaitan, adăugând că se aşteaptă ca suprafaţa arsă să se extindă luna aceasta, deşi nu la fel de ''drastic'' ca în luna precedentă.

"Lupta cu focul continuă, chiar şi astăzi echipele se află pe teren depunând eforturi pentru a împiedica extinderea incendiilor", a mai spus Panjaitan.

Pompierii din Indonezia au petrecut luni întregi luptându-se cu flăcările în Sumatra şi Borneo, incendiile din acest regiuni creând un nor dens de fum care a ajuns până în ţările învecinate Malaezia şi Singapore.

Ploile care au început să cadă în anumite regiuni din Sumatra au oferit un răgaz pompierilor, dar Panjaitan estimează că sezonul ploios îşi va intra pe deplin în drepturi doar la mijlocul lunii noiembrie.

Incendiile de turbă şi pădure au loc de obicei în Sumatra şi Borneo şi sunt asociate cu practica arderii vegetaţiei de pe plantaţiile de palmieri.

Panjaitan a avertizat că există un număr sporit de incendii în insula Java, inclusiv în zone protejate.

Duminică, agenţia pentru managementul dezastrelor din Indonezia a anunţat că patru excursionişti au fost evacuaţi de pe muntele Ranti, în Java de Est, din cauza incendiilor de pădure.

"În Java, incendiile nu sunt de cele mai multe ori provocate intenţionat, ci se declanşează după ce drumeţii aruncă la întâmplare mucuri de ţigară", a mai spus Panjaitan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: