Principalul obiectiv al Zilei Internaţionale a Luminii, sărbătorită din Indonezia până în Suedia, este acela ca cei mici să fie educaţi cu privire la importanţa luminii.

În cadrul celui de-al doilea eveniment anual dedicat luminii, "educaţia în legătură cu lumina şi cu tehnologiile legate de aceasta va încuraja alegerea unor cariere în ştiinţă şi inginerie şi va stimula antreprenoriatul", anunţă UNESCO.

China, Grecia, India, Letonia, Irlanda şi Polonia au anunţat ateliere şi conferinţe organizate cu scopul de a-i încuraja pe tineri să urmeze cariere legate de studiul şi aplicaţiile din domeniul opticii.

Organizatorii anunţă că, în lume, au loc cu această ocazie peste 300 de evenimente în 60 de ţări, scrie mediafax.ro.

Data de 16 mai a fost aleasă în 2017 ca Ziua Internaţională a Luminii pentru a marca momentul primei folosiri a laserului, în 1960, de către fizicianul şi tehnicianul Theodore Maiman.

Pe 16 mai, 1960, Maiman a construit primul "maser" (microwave amplification by stimulated emission of radiation) funcţional, bazat pe un cristal de rubin, introdus într-o lampă cu arc electric.

Savantul a îndreptat o rază de lumină asupra unui cristal de rubin acoperit parţial cu argint şi a obţinut prima rază laser din lume.

Decizia Comitetului executiv al UNESCO de a institui Ziua Internaţională a Luminii a fost aprobată la cea de-a 39-a sesiune a Conferinţei Generale a organizaţiei, pe 7 noiembrie 2017.

Prima dată, Ziua Internaţională a Luminii a fost sărbătorită în 2018.