image
Sursa foto: Jurnal.md

Spitalul de la Vorniceni rămâne închis; Ilegalități constatate de experți, după ce proiectul a înghițit peste 79 de milioane

Utilizarea la momentul actual a blocului curativ nr. 2 din cadrul Clinicii din Vorniceni a IMSP Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, nu este posibilă. Aceasta este concluzia prezentată de experții contractați de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a examina construcția și instalațiile inginerești.

Amintim că autoritățile din sănătătate planificau să deschidă aici o nouă secție destinată bolnavilor de Covid.

Acest bloc a fost reconstruit în cadrul Proiectului „Reconstrucția clădirilor de boli tuberculoase din Vorniceni” care a costat bugetul de stat circa 79,39 milioane de lei. El a fost dat în exploatare cu mult fast pe 26 noiembrie 2014, dar nu a fost folosit.

La solicitarea Ministerul Sănătății experții în construcții au efectuat o expertiză și au constatat numeroase abateri. Ca rezultat, MSMPS propune să fie investiți încă șapte milioane de lei în această clădire, prevăzuți în bugetul pentru 2021.

„În urma evaluării, s-a constatat că proiectul de rесоnstruсțiе а Blocului curativ nr. 2 din s. Vorniceni  nu а fost verificat de Direcția Vеrifiсаrе și Expertizare а Рrоiесtеlоr de construcție și a fost elaborat fără expertiza tehnică a clădirii existente, cum prevedea caietul de sarcini.

Panourile electrice, de automatizare și dirijare, sunt deteriorate din cauza umidității, ceea ce pune în pericol funcționarea sistemelor inginerești și a utilajului tehnologic menit să asigure funcționalitatea blocului clinic.

De asemenea, în elementele structurii de rezistență a construcțiilor existente au fost depistate semne de umezeală, deteriorarea finisajelor și căderea tencuielei pe suprafețele interioare ale pereților subsolului, urmare a pătrunderii apelor subterane  (din cauza lipsei drenajului, care nu a fost executat conform proiectului)”, se arată în Raportuld e expertiză tehnică a clădirii prezentat MSMPS..

În raport se mai spune că, pentru asigurarea funcționalității blocului curativ nr. 2 a clinicii din satul Vorniceni este necesară realizarea  măsurilor de hidroizolare a încăperilor subsolului, unde sunt amplasate toate sistemele inginerești și automatizate;

Totodată este necesară verificarea și punerea în funcțiune a sistemului antiincendiar, dar și a sistemului automatizat a rețelelor de purificare a apei potabile, fiind necesară separarea sistemului de purificare doar la necesitățile de apă potabilă.

Experții anunță că după ce vor definitiva expertiza tehnică vor elabora proiectul de lucrări care necesită a fi realizate pentru a putea fi utilizată această clădire..

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: