image
Sursa foto: jurnal.md

Iurie Reniță: Gazoductul Iași-Chișinău putea fi valorificat demult, dacă nu se opunea Chișinăul

Gazoductul Iași-Chișinău putea fi valorificat demult dacă nu ar fi existat funcționari de la Chișinău, printre care și Vadim Ceban, actualul președinte al Consiliului de administrare de la Moldovagaz, care s-au opus acestui proces. Despre aceasta a anunțat fostul ambasador în România și fostul deputat Iurie Reniță în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la JurnalTV.

„Nu sunt expert în domeniul energetic, dar cu certitudine pot să spun referitor la gazoductul Iași Chișinău că demult am fi putut valorifica această resursă administrativă. Dar îmi amintesc Vadim Ceban, pe când era sef de departament la Ministerul Economiei împreună cu Valeriu Lazăr, care era ministru, s-au opus vehement. Eram pe atunci ambasador în România și ei au fost printre persoanele care au blocat construcția acestui gazoduct. Problema era la Chișinău și nu la București”, a spus Iurie Reniță.

Fostul deputat a mai adăugat că această conductă are o capacitate suficientă de a asigura întreg teritoriul dintre Nistru și Prut cu volumul necesar de gaze. Conducta poate oferi 5 milioane de metri cubi de gaze, pe când astăzi Republica Moldova consumă aproximativ 2 milioane de metri cubi .

Amintim că ieri Guvernul a instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Vicepremierul Andrei Spânu a anunțat că prețurile la gaze se vor scumpi inevitabil, dar autoritățile sunt în căutarea unei soluții pentru a proteja cetățenii până situația se va stabiliza. Totodată Guvernul a decis eliberarea și folosirea păcurii din rezervele de stat pentru a reduce utilizarea volumului de gaz de la Termoelectrica. Întreprinderea Energocom a fost mandatată să găsească soluții alternative de achiziționare a gazelor din Ucraina și România.

Emisiunea „Secretele puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: