image
Sursa foto: Jurnal.md

Soluție de rezervă în situație de urgență: Guvernul RM a aprobat crearea stocurilor de gaze naturale

Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, pentru a asigura țara cu gaz în situație de urgență.

Potrivit documentului, Societatea pe Acțiuni „Energocom” va fi desemnată în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale.

Energocom va crea în termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii, un cont bancar distinct dedicat realizării obligației de creare și menținere a stocurilor de securitate.

Totodată, furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale vor achita către Energocom contribuțiile financiare pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate. Cantitatea minimă de gaze naturale, ce urmează a fi stocate este de 22,8 mil de m3.

Menționăm că gazele naturale care fac obiectul stocurilor de securitate urmează a fi utilizate total sau parțial doar în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova, adoptată în cazul apariției unei situații excepționale, inclusiv în cazul declarării stării de urgență.

Pentru asigurarea securității energetice a țării, în conformitate cu dispozițiile CSE, S.A. „Energocom" a achiziționat gaze naturale în volum de 39,5 mil. de m3.

Noutăţile partenerilor

comentarii: