„Această decizie este mult așteptată de aproximativ 10 mii de patentari, care împreună cu familiile lor stau acum cu frica în sân. Vorbesc foarte des cu acești oameni. Sunt cu mâna pe bagaj. Dacă actualul Parlament rămâne nefuncțional, există un risc uriaș că problema prelungirii patentelor nu va fi soluționată și după 31 decembrie 2019 un grup important din societate noastră va fi lipsit de unica sursa de existență”, afirmă deputatul Alexandru Slusari.

În opinia legislatorului, oamenii acum „nu au nevoie de o coaliție ACUM-PSRM pe 4 ani cu partajarea funcțiilor”.

„Ei nu înțeleg de ce în condițiile când există 61 de voturi ale partidelor, care au promis în campania electorală rezolvarea pozitivă a problemei patentarilor, legislativul rămâne blocat și se propune perpetuarea acestei situației până la ziua dizolvării Parlamentului. Noi, deputați, primim salarii inclusiv din impozitele pe care le achită comercianții deținători de patente. Noi suntem în serviciul lor. Am fost angajați de oameni pentru a le rezolva multiple probleme, ci nu pentru a le crea altele. Nu pentru a accelera exodul cetățenilor noștrii”, a adăugat Alexandru Slusari.

Amintim că, în noiembrie 2018, termenul patentei de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul a fost prelungit până la 31 decembrie 2019.

Este vorba de comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri (gherete), pavilioane şi din autovehicule. Reglementările se referă și la comerțul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.

În prezent mai sunt valabile circa 9400 patente în comerţul cu amănuntul.

patentă ACUMpatentă ACUM
patentă ACUMpatentă ACUM