image
Sursa foto: jurnal.md

Spânu avertizează Tiraspolul: Dacă nu ne dau curent, le vom da mai puțin gaz

Dacă Centrala de la Cuciurgan (MGRES), situată pe malul stâng al Nistrului şi deţinută de Inter RAO (Rusia), nu va furniza malului drept al Nistrului suficientă energie electrică, atunci Chișinăul va reduce livrarea de gaze (prin Moldovagaz) către regiunea transnistreană.

Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, la un post privat de televiziune, în timp ce discuta despre încheierea contractului de furnizare a energiei electrice în luna noiembrie, care trebuia să fie semnat de Energocom şi Centrala de la Cuciurgan, notează agenția Infotag.

Andrei Spânu a precizat că, la începutul lunii octombrie, regiunea transnistreană a consumat mai mult gaz decât era necesar. Prin urmare, la începutul lunii noiembrie va primi mai puţin gaz.

„Așa cum am informat, în luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5,7 mil. m3 de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mil. m3 pe zi pentru malul drept și 2,3 mil m3 pe zi pentru malul stâng. (...) Nu vor putea lua mai mult gaz, dacă nu ne furnizează suficientă energie electrică. În caz contrar, vom furniza mai puţin gaz pe malul stâng, pentru a echilibra situaţia", a declarat Andrei Spânu.

Potrivit ministrului, în luna noiembrie, Centrala de la Cuciurgan ar trebui să alimenteze malul drept al Republicii Moldova cu cel puţin 45-50% din energia electrică necesară.

„Din 1 noiembrie vom avea claritate. Fie ne vom aproviziona cu energie electrică conform contractului în volum maxim posibil, în funcţie de volumele de gaz pe care le vom avea de la Gazprom, fie vom folosi gazul pentru propriile necesităţi. (...) Sper să semnăm un contract pentru noiembrie, iar ei să primească gaz atât timp, cât respectă contractul de furnizare a energiei electrice pe malul drept al Nistrului. Nu îndeplineşti contractul, nu primeşti gaze!”, a avertizat ministrul Infrastructurii.

Precizăm că în luna noiembrie, gigantul rus Gazprom va livra doar jumătate din necesarul de gaze naturale al țării nostre (pentru ambele maluri ale Nistrului). Ulterior, din acest deficit de gaze, Moldovagaz și autoritățile de la Chișinău decid cât să livreze pentru malul stâng al Nistrului.

Andrei Spânu a transmis aseară într-un mesaj pe Facebook că în luna noiembrie Republica Moldova va primi energie electrică exclusiv din România în baza contractelor semnate. Asta ca urmare a faptului că un contract de livrare a energiei cu MGRES nu a fost semnat.

În aceste condiții, pentru ziua de astăzi vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MW/h.

Pe de altă parte, Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 de milioane de metri cubi de gaze naturale. În total, rezerva strategică de gaz a Republiciii Moldova este de aproximativ de 127 de milioane de metri cubi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: