image
Sursa foto: border.gov.md

Cu sprijinul UE noul punct de trecere a frontierei de la Palanca a fost dat în exploatare

Punctul de trecere a frontierei Palanca, operat în comun de vameşii şi poliţiştii de frontieră din Republica Moldova şi Ucraina, a fost dat astăzi în exploatare.

Cu o investiţie de 4,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene și 1,68 milioane de euro din partea Guvernul Republicii Moldova, punctul de trecere a fost edificat din temelie în cadrul unui proiect implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Construcția este amplasată pe un teritoriu de 2,6 hectare și include o clădire administrativă modernă cu trei etaje, peste 30 de birouri pentru angajații Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal din Republica Moldova și Ucraina, spații special amenajate pentru controlul mărfurilor, autoturismelor și camioanelor etc.

Cu sprijinul UE, toate încăperile au fost dotate cu echipamente moderne, necesare pentru activitatea vameşilor şi poliţiştilor de frontieră, tehnică de calcul şi mobilier.

Punctul de trecere a fost proiectat şi construit în conformitate cu principiile europene de management integrat al frontierei.

Astfel, acesta asigură condiţii optime pentru toţi călătorii care îl vor traversa, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, solicitanții de azil, antreprenori etc.

În premieră, la Palanca a fost construit un post de control pietonal pentru oamenii care au terenuri agricole după şoseaua Odesa-Reni. Prin acest post, frontiera va putea fi traversată pe jos sau cu bicicleta.

Noul punct de trecere este legat de șoseaua șoseaua Odesa – Reni de un drum nou de acces pentru construcția căruia Guvernul Republicii Moldova a alocat 630.000 de euro. Acesta dispune de iluminare stradală şi are trei benzi de circulație.

Controlul comun la frontieră va fluidiza traficul prin această zonă de frontieră, toate procedurile de control urmând să dureze mai puţin de zece minute.

Astfel, dacă până în prezent aproximativ 600.000 de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, graţie noii construcții, numărul acestora s-ar putea dubla. Totodată, va crește și numărul vehiculelor care trec frontiera prin acest punct, iar rândurile de la frontieră vor rămâne în trecut.

Punctul de trecere a frontierei de la Palanca este situat la frontiera de sud-est a Republicii Moldova, la aproximativ 140 kilometri de Chișinău.

Crearea punctelor comune de trecere a frontierei se înscrie în Acordul de Asociere semnat între Moldova și Uniunea Europeană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: