image
Sursa foto: jurnal.md

Raport Atlantic Council: RM riscă să fie tot mai izolată de Occident sub o conducere oligarhică și autoritară // DOC

La aproape treizeci de ani de la obținerea independenței, Republica Moldova se află la o răscruce critică, democrația este în declin, justiția rămâne controlată de o mână de oameni, iar presă independentă practic nu există. Sunt concluziile unui raport realizat de Atlantic Center, prezentat zilele trecute la Washington.

„Țara înregistrează regrese în mai multe domenii cheie. Democrația pare să se afle în declin, alegerea legitimă a primarului Chișinăului a fost recent anulată; sistemul judiciar rămâne în continuare controlat de persoane puternice; mass-media independentă este aproape inexistentă. Guvernul pierde din ce în ce mai mult din credibilitate, după ce justiția a anulat rezultatele unei alegeri libere și corecte la Chișinău pe 3 iunie. Câștigătorul alegerilor a fost liderul opoziției, Andrei Năstase, și decizia de anulare a alegerilor a fost susținută de Curtea Supremă de Justiție. Țara se confruntă acum cu consecințele acestei decizii. După ce Curtea Supremă a admis decizia instanței inferioare, Uniunea Europeană a anunțat, pe 4 iulie, că suspendă plata unei tranșe de asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro. Protestele populare din Chișinău continuă cu regularitate, în timp ce organizațiile societății civile denunță în mod activ evoluțiile politice îngrijorătoare și încurajează cetățenii să își manifeste drepturile. Gradul de aprobare pentru coaliția guvernamentală, condusă de Partidul Democrat, este scăzută. Anularea alegerii aparent libere și corecte a primarului de la Chișinău vorbește despre două nevoi imperative ale RM la ora actuală: reforma sistemului politic și a celui judiciar”, se spune în raportul realizat de experții Eurasia Center, Anders Åslund și Timothy Fairbank, din cadrul Atlantic Council.

Referindu-se la situația politică, autorii raportului au menționat că opoziția proeuropeană - Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate - sunt forțe politice sănătoase care ar trebui să aibă o reprezentare puternică în următorul Parlament.

„Partidele politice din opoziția pro-europeană, PAS și Platforma DA, sunt atât sănătoase, cât și înfloritoare, și ar trebui să găsească o reprezentare puternică în următorul parlament”, se spune în raport.

Potrivit experților, având în vedere criza politică cu care se confruntă în prezent Republica Moldova, sunt posibile trei căi pentru țara noastră:

1. o conducere cvasi-autoritară condusă de oligarhi, cu agravarea condițiilor democratice și o izolare din ce în ce mai mare față de instituțiile occidentale;

2. o orientare spre Rusia, condusă de Partidul Socialist;

3. o orientare autentică, democratică orientată spre vest.

„În lumina evenimentelor legate de alegerile recente și de consolidarea puterii și a controlului aproape universal asupra presei, a sistemului judiciar și a întreprinderilor private, țara este periculos de aproape să urmeze calea unei puteri autoritare. Acest lucru nu poate fi decât în ​​interesul unui grup restrâns de oameni”, se mai spune în raport.

În opinia experților de la Washington, lipsa unui sistem judiciar independent reprezintă o preocupare majoră în Moldova. „Organele anticorupție, cum ar fi Centrul Național Anticorupție, au fost ineficiente și nu au parte de încredere din partea oamenilor. Chiar înainte de începerea procesului de judecată în care a fost luată decizia de a anula alegerile libere și corecte la primăria Chișinău, Freedom House a remarcat că „independența judecătorilor și aplicarea legislației lasă mult de dorit”. Este clar că este necesară o revizuire completă a întregului sistem judecătoresc. Atâta timp cât elitele politice moldovenești pot interveni personal ori să determine hotărârile judecătorești, în Moldova nu va exista nicio justiție independentă”, punctează Atlantic Council.

Cât despre sistemul electoral mixt, experții afirmă că noua lege electorală aduce beneficii doar Partidului Democrat și Partidului Socialist și nu oferă o voce adecvată diasporei, care reprezintă a treia parte din electorat.

„Moldova ar trebui să aibă în vedere în mod serios schimbarea legii electorale într-un sistem pe deplin proporțional. Având în vedere invalidarea alegerilor primarului de Chișinău și lipsa de încredere a societății în actualul proces politic și electoral, trebuie întreprinse măsuri pentru a câștiga încrederea publicului și pentru a oferi un sistem transparent și echitabil”, se mai spune în raport.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: