image
Sursa foto: jurnal.md

BNS: Rata deceselor în 2021 a fost cu 11% mai mare ca în anul precedent; Ce cauze determină creșterea

Biroul Național de Statistică informează că numărul de decese înregistrate în 2021, conform datelor Agenției Servicii Publice, a fost de 45 437 de cazuri, fiind în creștere cu 4721 de cazuri (sau cu 11,6%) față de anul 2020.

Examinarea datelor a relevat un număr mai mare al deceselor în rândul bărbaților (18,8%) decât al femeilor (16, 1%).

Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, 53,2% din decesele înregistrate au fost determinate de bolile aparatului circulator, 12,6% de tumorile maligne, 6,3% de bolile aparatului digestiv, 4,2% de accidente, intoxicații și traume, 4,4% de bolile aparatului respirator și 19,3% de alte cauze (preponderent decese cauzate de COVID-19).

De remarcat că principalele cauze de deces sunt diferite pentru bărbați și femei. Mortalitatea femeilor prin bolile aparatului circulator este mai înaltă decât cea înregistrată la bărbați.

O pondere mai mare a deceselor prin bolile aparatului circulator au fost înregistrate în regiunea  Nord a Republicii Moldova (56,6% din numărul total al decedaților în regiune). Ponderea cea mai înaltă a deceselor prin tumori maligne a fost înregistrată în UTA Găgăuzia (15,5%) și municipiul Chișinău (13,9%). Decesele prin bolile aparatului digestiv dețin o pondere de aproximativ 8% în regiunea  Centru și 7% în regiunea Sud. De asemenea, în aceste regiuni a fost înregistrat un nivel mai înalt al mortalității provocate de cauzele externe (accidente, intoxicații și traume), comparativ cu alte regiuni de dezvoltare (Sud - 5,0% și Centru - 4,7%). În clasa deceselor prin bolile aparatului respirator ponderile mai ridicate au fost înregistrate în regiunea Nord (4,7%) și municipiul Chișinău (4,3%).

Noutăţile partenerilor

comentarii: