Cel puţin 29 de persoane, între care civili şi deţinuţi, şi-au pierdut viaţa în asaltul asupra închisorii efectuat duminică de jihadişti, cu lupte care au durat până luni după-amiază.

Peste 1.300 de prizonieri au încercat să scape, a indicat un înalt responsabil afgan din domeniul securităţii, sub rezerva anonimatului. Dacă cei mai mulţi au fost capturaţi sau s-au predat după ce au fost încercuiţi, '270 sunt în continuare în libertate', a spus el.

„Cei mai mulţi dintre aceştia sunt membri ai ISKP', a precizat responsabilul citat, făcând referire la Statul Islamic din provincia Khorasan, ramura estică a grupării. Unii dintre ei sunt responsabili de atacuri, a declarat pentru AFP un alt reprezentant al forţelor de securitate afgane.

Attaullah Khogyani, purtător de cuvânt al provinciai Nangarhar, a cărui capitală este Jalalabad, a confirmat că numeroşi deţinuţi se află încă în libertate, fără să poată preciza numărul membrilor Statului Islamic aflaţi printre ei.

Atacul asupra închisorii a intervenit în ultima zi a unui armistiţiu între forţele afgane şi talibani, după trei zile de calm relativ. ISKP nu a luat parte la această încetare a focului.

Cu toate acestea, guvernul afgan a atribuit atacul talibanilor, acuzându-i de uciderea a 20 de persoane şi rănirea altora 40 pe durata armistiţiului şi de încălcarea acestuia de 38 de ori.