image
Sursa foto: Airport

Autoritățile inițiază procedura de insolvabilitate a Companiei „Avia Invest”; „RM a fost jefuită în 2013 de unicul aeroport”

Compania care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău a intrat în incapacitate de plată, de aceea autoritățile vor depune astăzi cerere în instanța de judecată pentru a lansa procedura de insolvabilitate a companiei. Insolvabilitatea acesteia va însemna rezilierea contractului de concesiune. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de premierul Ion Chicu.

Premierul a reiterat că această companie care promitea să investească și să modernizeze aeroportul a acumulat o datorie de peste 220 de milioane de lei.

„Este vorba de o concesionare criminală a unicului aeroport. Compania care promitea să-l modernizeze a intrat în incapacitate de plată la 30 aprilie 2020. Deoarece s-au acumulat datorii și nu a fost respectat graficul de achitare a acestora, conturile acesteia au fost blocate. Azi, 18 mai, ei încă nu au nici un ban achitat din datoria respectivă. De aceea statul va declanșa procedura de insolvabilitate față de acest agent economic”, a declarat Chicu

Premierul a mai spus că cererea privind lansarea procedurii de insolvabilitate va fi depusă astăzi. Totodată acesta a acuzat fosta guvernare că nu a inițiat această procedură încă în vara anului 2019.

„În iunie 2019, când lucrurile erau gestionate de alt Guvern, această companie avea o datorie de 118 milioane de lei. „Avia Invest” a primit acordul de reeșalonare a datoriilor, deși atunci trebuia lansată procedura de insolvabilitate. Reiterăm că procedura de insolvabilitate este motiv pentru anularea contractului de concesiune conform punctului 26.1 din acel contract. Compania dată trebuia să-și onoreze obligațiunile ca orice alt contribuabil. Ei nu au achitat și nici nu au făcut investițiile asumate în 2013”. A mai spus Chicu.

Anterior deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a precizat că Guvernul precedent, condus de Maia Sandu nu a reeșalonat datoria acestei companii, așa cum pretinde Ion Chicu. „Așa numitul răgaz i-a fost oferit de un funcționar numit pe timpul Guvernului condus de Pavel Filip, Octavian Nicolăescu, fost șef al Autorității Aeronautice Civile, care a fost destituit de Guvernul Sandu imediat ce s-a aflat de decizia respectivă, care este ilegală și contrară intereselor statului”, a spus Litvinenco, care a ținut să-i sugereze lui Chicu să se documenteze mai bine referitor la acest subiect.

La rândul său, fostul premier Maia Sandu, a declarat în legătură cu insinuarea că ar fi decis reeșalonarea datoriilor Avia Invest, acumulate din 2013 până în 2019, că se va adresa în instanța de judecată pentru a-i cere lui Ion Chicu să-și recunoască minciunile

„Între timp, așteptăm cu mare nerăbdarea ca justiția să examineze cererea depusă de echipa mea încă în septembrie 2019 pentru anularea contractului de concesionare a aeroportului și ca procuratura să-i scoată la lumină pe toți beneficiarii acestor furturi – și cei care au primit banii pe cont, și cei care i-au primit "în geantă"”, a mai spus lidera PAS

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: