image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

„Dacă populația nu se va vaccina, aceste valuri se vor repeta din patru în patru luni” // EXPERȚI

Valurile pandemice se vor repeta din patru în patru luni dacă populația Republicii Moldova va continua să evite vaccinurile anti-Covid-19. Declarațiile au fost făcute de experții invitați aseară la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

Coordonatoarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Ninel Revenco, a precizat în cadrul emisiunii că Grupul Consultativ Strategic de Experți în Imunizare a început discuțiile cu privire la administrarea dozei a treia de vaccin anti-Covid.

„Posibil că vom veni cu recomandări săptămâna viitoare, pentru că în UE și în alte state este recomandată doza suplimentară de vaccin persoanelor cu factor de risc foarte mare. Medicii, secțiile de terapie intensivă, maladii cronice, persoanele cu vârsta mai mare de 70 de ani. Boala oncologică, chimioterapia nu sunt contraindicații pentru vaccinare. Din contra, ei trebuie să meargă cu doza suplimentară, dacă nu s-au vaccinat. Pacienții care au imunodeficiență primară sau dobândită trebuie să se vaccineze. La fel, persoanele care primesc preparate care suprimează imunitatea, ei sunt foarte sensibili. Cei care primesc hormoni, de asemenea, cu diabet zaharat, SIDA. Hipertensiunea arterială nu este contraindicație pentru vaccinare”, a menționat Ninel Revenco

Despre necesitatea vaccinări vorbesc cifrele îngrozitoare venite din spitalele antrenate în lupta anti-Covid.

„De la începutul pandemiei la noi au decedat în jur 2700 de pacienți. E o cifră extraordinar de mare. În ceilalți ani, aveam 300-400 de decese la 24 de mii de externări. Din cei 2700 de pacienți decedați de Covid, doar o persoană a fost vaccinată, restul niciunul nu a fost vaccinat. Evident toată lumea avem drepturi. În viziunea mea, ar trebui să fim puțin mai insistenți în a lămuri necesitatea vaccinării, mai ales în cazul persoanelor tinere, unde este o cotă foarte mare neacoperite și a celor cu oli cronice. Nu e corect, nu există contradindicații pentru persoanele cu boli cronice. Mamele care alăptează trebuie să se vaccineze, gravidele la fel. La noi în sursele de informare, se vorbește că sunt contraindicații. Nu este corect. Dacă populația nu se va vaccina, aceste valuri se vor repeta din patru în patru luni”, a declarat directorul Spitalului de Urgență, Mihai Ciocanu.

„Societatea trebuie să înțeleagă că da, celelalte boli nu au dispărut. Reprofilarea paturilor înseamnă că le scoatem de la alte ajutoare. Astfel, la secția de primire e o selecție foarte dură. Astfel, peste ceva timp, când pacientul care putea fi tratat preventiv, acum ajunge la spital într-o stare agravată. Dacă în alți ani, timp de un an pacienții care decedau în primele 10 minute erau 5, 6 până la 10. În 2020, în primele zece minute au fost 68 de pacienți. Ei stau acasă, se adresează în faza terminală”, a spus și directorul IMSP Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Oleg Crudu, și director al Centrului COVID-19 Chișinău de la Moldexpo.

Noutăţile partenerilor

comentarii: