image
Sursa foto: Jurnal.md

Avertisment SIS referitor la decizia CEC de a deschide secții de vot la Corjova și Bender: „Există riscuri de fraudă”

Serviciul de Informații și Securitate a lansat un avertisment în legătură cu ultima decizie a Comisiei Electorale Centrale, adoptată la 5 iunie, curent, care prevede deschiderea a trei secții de votare în localități din stânga Nistrului, unde nu au acces autoritățile constituționale ale RM.

SIS avertizează că o secție de votare urmează a fi deschisă în localitatea Corjova, raionul Dubăsari și altele două - în municipiul Bender, unde nu au acces autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și care nu vor putea interveni în cazul apariției unor potențiale incidente.

„De asemenea, nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali ș.a. În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare”, menționează instituția.

SIS precizează că CEC nu a consultat Serviciul în luarea hotărârii menționate, în materie de riscuri și amenințări din partea regimului de la Tiraspol, care în permanență s-a opus și a interzis desfășurarea pe teritoriul controlat a oricărui tip de exercițiu electoral național.

Opinia Serviciului are la bază nu doar informațiile deținute la nivel instituțional, ci și incidentele înregistrare în anii precedenți. Spre exemplu, așa numita administrație secesionistă, în permanență, s-a opus deschiderii secțiilor de votare pe teritoriul regiunii transnistrene.

La alegerile parlamentare din 2019, de către structurile paramilitare transnistrene a fost sechestrată tehnica de calcul și alte bunuri destinate pentru secția de votare din s. Hagimus, r. Căușeni.

„Cu referire la comuna Corjova din raionul Dubăsari, menționăm că administrația de la Tiraspol o cataloghează drept cartier al or. Dubăsari, context în care se opune vehement, inclusiv cu aplicarea forței, oricăror activități electorale desfășurate de autoritățile constituționale. La fiecare scrutin, până în 2011, grupuri de așa numiți „apărători transnistreni” blocau accesul spre secția de votare, fiind cazuri când a fost vandalizată în ziua votării. Ulterior, pentru evitarea destabilizărilor, autoritățile au decis mutarea secției din Corjova în s. Cocier”, a mai precizat SIS.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: