image
Sursa foto: captură video

Experimente falimentare, pe bani din fraude bancare // INVESTIGAȚIE Jurnal TV

Experimente falimentare, pe bani din fraude bancare. Un offshore, care a beneficiat de transferuri de la firme implicate în „furtul miliardului” și „laundromatul rusesc”, a încercat să facă business cu gadget-uri electronice. A produs un brand nou. Tablete și dispozitive de citit cărți electronice cu marca Ejuk, care au fost vândute în Republica Moldova și regiunile din preajmă, în anii 2012-2014. Afacerea a adus doar pierderi, dintr-un singur motiv - moldovenii nu prea obișnuiesc să citească. Cel puțin așa crede unul dintre dezvoltatorii ideii falimentare.

În rulajele bancare ale unor firmele implicate în jaful de la cele trei bănci fraudate figurează numeroase transferuri către un offshore britanic - IT-Log Alliance LLP. Unele de milioane, altele - de câteva mii. Compania a fost înființată în 2011 și dizolvată în 2015. Fondatori au fost două offshoruri din Insulele Marshall, beneficiarii reali fiind ascunși după paravanul oferit de acest paradis fiscal.

Adresa juridică a IT-Log Alliance a fost înregistrată în orașul britanic Birmingham, într-o clădire de oficii. În același birou cu alte două offshoruri implicate în frauda bancară, recunoscute de către Ilan Șor drept ale sale în procesul de judecată contra lui Vladimir Filat. Prima - binecunoscuta Roseau Alliance LLP, care a participat în 2013 la procesul de preluare de către actualul primar de Orhei a controlului asupra Băncii de Economii.

A doua - Hanlay Solutions LLP, una dintre firmele care a făcut parte din circuitul de spălare a banilor proveniți din credite frauduloase. În afară de adresă, IT-Log, Roseau și Hanlay au un și fiduciar comun - Sabine Boze.

Offshorul britanic IT-Log Alliance este fondator al unui brand de tablete și dispozitive pentru citit cărți în format electronic - Ejuk. Informația este dezvăluită pe site-ul unui magazin online specializat în comercializarea produselor din această marcă. Aici aflăm că dispozitivele aparțin companiei IT-Log Alliance LLP, care le produce la o fabrică din China, începând cu 2011. Este precizat și faptul că marfa este comercializată în mai mult de 30 de ţări din Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

Produse din acest brand au fost vândute și prin intermediul altor magazine online, din Republica Moldova și de peste hotare. Însă pe aceste site-uri, marfa Ejuk nu mai este disponibilă. Se creează impresia că ea nu se mai produce, chiar dacă magazinul online al firmei este încă activ.

Diverse anunțuri cu privire la vânzarea sau schimbarea unor produse ”second hand” din această marcă, pot fi văzute pe portaluri specializate din Republica Moldova, dar și acestea sunt vechi de doi-trei ani. Pare că brandul nu a avut priză la public, iar la acest business s-a renunțat prin 2014. Dezvoltatorii mărcii au apucat să lanseze și o aplicație destinată copiilor, menită să-i ajute la învățarea alfabetului. I-au făcut și reclamă. În prezent, însă, nici aplicația nu mai este disponibilă.

Am încercat să aflăm cine a stat în spatele acestei afaceri fondate de offshorul britanic, care a beneficiat de transferuri din circuitul fraudulos al așa-numitului „miliard”. Pe site-ul magazinului, la contacte, este indicat un număr de telefon din Federația Rusă și un număr de telefon fix din Republica Moldova. Astăzi, numărul din Chișinău nu mai este activ.

Însă potrivit unei baze de date mai vechi, în trecut, acest număr a aparținut SRL-ului Ghermivali, una dintre cele mai vechi firme din așa numitul holding Șor, fondată încă în 1998, de către tatăl primarului condamnat. Astăzi drept fondator al firmei figurează Nadejda Coișman. Este o persoană din anturajul lui Ilan Șor, care apare în decizia de condamnare a fostului premier Vladimir Filat. Aici se vorbește despre un transfer făcut de Nadejda Coișman în iulie 2013.

Femeia ar fi transferat peste 4,3 milioane de euro de pe un cont al său din banca rusească ALEF, pe contul unui offshor de-al lui Ilan Șor în banca letonă ABLV, iar 21 de mii din suma totală ar fi ajuns la Filat, drept mită. Subliniem că în aceeași perioadă, transferuri similare celui făcut de actualul proprietar al Ghermivali,au fost executate de către mai multe persoane, inclusiv Marina Tauber, vicepreședintele Partidului Șor, care a făcut un transfer de 3,8 milioane de euro.

După coincidența cu numărul de telefon, care ne-a condus la Ghermivali, urmează și alte legături strânse între afacerea Ejuk și holdingul Șor, care înglobează firmele administrate de familia primarului de Orhei. De pildă, pe site-uri specializate vedem că adresa IP utilizată de magazinul Ejuk este folosită și de siteuri precum shorholding.com. Totodată, ejuk.net folosește aceeași adresă IP ca si dutyfree.md sau dufremol.md, legate de afacerea familiei Șor cu mărfuri duty free. Aceeași adresă IP este utilizată și de site-ul milsami.md, care reprezintă echipa de fotbal a primarului de Orhei.

Brandul Ejuk a fost înregistrat la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Cererea a fost depusă în 2012 și retrasă în 2014. Drept titular a figurat offshorul britanic IT-Log Alliance, iar la adresa de corespondență a fost indicată strada Tighina 12 din Chișinău, sediul mai multor firme ale familiei Șor și al unei filiale a partidului cu același nume. La adresa de corespondență figurează și Victor Alexandreanu.

Este vorba despre o persoană, care apare în fotografii de la evenimente corporative organizate de holdingul Șor, dar și la evenimente de familie, cum ar fi ziua de naștere a Ilonei Șor - mama vitregă și partenera de afaceri a lui Ilan Șor. Alexandreanu a plasat pe internet poze, în care apare alături de Ilan Șor și sora vitregă a acestuia, Nina Guranda.

Într-o fotografie de la un eveniment corporativ organizat pentru a celebra trecerea dintre anii 2013 și 2014, alături de Alexandreanu apare un alt personaj implicat în afacerea cu tablete Ejuk. Este vorba despre Vasili Braga, un programator care indică pe profilul său de pe o rețea de socializare pentru profesioniști că, în calitate de șef al departamentului IT al Dufrmol SRL, o firmă din holdingul Șor, a dezvoltat soluții software pentru diferite afaceri, inclusiv Ejuk, magazinul online de gadget-uri electronice. Ca și Alexandreanu, Braga este un participant la evenimente private ale familiei Șor. Apare într-o fotografie de la nunta fostului bancher, publicată pe internet de către soția acestuia, Jasmin.

Contactați telefonic pentru precizări cu privire la afacerea Ejuk, atât Alexandreanu, cât și Braga, au declarat că au dezvoltat doar site-ul, dar au refuzat să spună cine i-a angajat. Vasili Braga a declarat că afacerea a ars pentru că ”moldovenii nu ar obișnui să citească”. El a refuzat să spună dacă businessul falimentar a aparținut Holdingului Șor. Nu a confirmat, dar nici nu a negat.

Nu este clar, până la urmă, câte tablete Ejuk au fost produse în total. Braga a spus mai întâi că a fost vorba despre cel mult 50 de bucăți, iar apoi că au fost importate 200. Omul a refuzat să mai discute la acest subiect. Nici Victor Alexandreanu, cel care a figurat la AGEPI drept persoană de contact pentru marca Ejuk, nu a vrut să răspundă la întrebarea principală: Cui a aparținut afacerea?

Victor Alexandreanu este membru al Partidului Șor. Anul trecut, mai exact în campania electorală pentru Primăria Chișinău, el a donat 80 de mii de lei. Numele său este indicat greșit în rapoartele financiare ale organizației politice, dar Alexandreanu a confirmat că este vorba anume despre el.

Rulajele bancare care ne-au stat la dispoziție sunt suficiente pentru a restabili întregul parcurs al banilor din acest transfer, de 5 mii de dolari, primit de IT-Log Alliance pe 19 noiembrie 2013, de la Branch Marketing. Plata a rezultat dintr-un credit oferit, cu patru zile mai devreme, de Unibank, companiei moldovenești din holdingul Șor Moldclassica International. SRL-ul a primit 70 de milioane 360 de mii de lei.

Din această sumă a convertit 69 de milioane 540 de mii de lei în 4 milioane de euro, pe care i-a expediat pe conturile offshorului Division Top, ca plată în avans pentru parfumerie și cosmetice. Division Top a trimis la Branch Marketing, cu o cu totul altă motivare a transferului - restituire de investiții. Iar Branch Marketing a expediat în diferite părți, inclusiv, după o conversie valutară, a trimis cele 5 mii de euro către IT-Log Alliance, drept investiție. Cu referire la celelalte transferuri, mai mari sau mai mici, de câteva mii de euro, de sute de mii, sau de peste un milion, putem sublinia câteva detalii, care leagă plățile făcute spre IT-Log Alliance, nu doar de frauda bancară de la BEM, Banca Socială și Unibank, dar și de renumitul „laundromat” rusesc. Transferurile au fost făcute de pe conturile unor offshoruri precum Branch Marketing, Plus Operation și Unitrade Association.

Pe toate aceste trei companii, înregistrate în diferite paradisuri fiscale, Ilan Șor le-a recunoscut drept ale sale în declarațiile făcute la procuratură în dosarul furtului „miliardului”. Toate trei figurează atât în condamnarea în primă instanță a lui Chiril Lucinschi, cât și în sentința definitivă în dosarul lui Vladimir Filat. De exemplu, peste 30 dintre transferurile pentru care a fost condamnat fostul prim-ministru au fost făcute anume prin intermediul acestor trei offshoruri care au făcut plăți și către IT-Log Alliance. Totodată, vom delimita această sumă de un milion 250 de mii de dolari, care înainte să ajungă la offshorul britanic fondator al brandului Ejuk, a trecut printr-un lanț de firme, inclusiv prin Chester (NZ) Limited.

Potrivit unei investigații publicate anterior de Rise Moldova, acest offshor din Noua Zeelandă a făcut parte din firmele din grupul Șor implicate într-o altă fraudă bancară produsă în Republica Moldova - spălătoria de bani rusească. Procurorii moldoveni, însă, îi atribuie această companie anonimă nu lui Șor, ci condamnatului Veaceslav Platon, într-o nouă învinuire, pe care i-au înaintat-o vara trecută. Ilan Șor a fost inabordabil. Reporterul Jurnal TV, care a mers la sediul din Orhei a partidului Șor, amplasat în sediul primăriei, nu a fost lăsat să se apropie, pentru a solicita o reacție. Când fostul bancher a intrat în clădire, ușa principală a sediului partidului a fost încuiată, iar intrarea din spate a fost împânzită de paznici, care au blocat accesul. Agenții de securitate au mințit că Șor nu este pe loc, deși echipa de filmare l-a văzut intrând.

Amintim că potrivit investigatorilor Kroll, Ilan Șor a fost protagonistul principal al jafului bancar produs în Republica Moldova. Banii din cele trei bănci controlate de el au fost sustrași prin intermediul a zeci de firme moldovenești și offshoruri, pe care fostul bancher le controla. Ejuk nu este singura afacere în care s-au investit bani din așa-numitul miliard. În una din edițiile anterioare am prezentat informații despre cum firme de ale lui Șor implicate în frauda bancară au cumpărat și dezvoltat un brand de votcă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: