image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Socialiștii au atacat la Curtea Constituțională unele articole din legea privind securizarea spațiului informațional

Deputații PSRM Adela Răileanu și Grigore Novac au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat Înaltei Curți să se expună pe marginea constituționalității unor articole din Legea nr.143 pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale.

Socialiști consideră că prin modificările operate se încalcă mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova, precum și ale unor acte fundamentale internaționale în materia drepturilor omului.

De asemenea, potrivit lor, modificările instituie în manieră disproporțională norme menite să „cenzureze” informația „incomodă” difuzată public, precum și măsurile de atragere la răspundere pentru „dezinformare”, și nu în ultimul rând – să „stranguleze” agenții economici de profil.

Precizăm că proiectul de lege privind securizarea spațiului informațional, care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor analitice din țările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră, a fost promulgată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Legea instituie noțiunea de dezinformare care presupune sancțiuni mult mai dure. De asemenea, prevede un nou prag de sancțiuni pentru cei care nu produc conținut local. CA obține prerogativa de a suspenda dreptul la publicitate. În cazul dezinformării va exista dreptul de a suspenda licența până la 7 zile, iar acest lucru se poate întâmpla și în perioada electorală.

În prezent, știrile și emisiunile cu caracter politic sau militar din țările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră, inclusiv Rusia, sunt interzise prin decizia Comisiei Situații Excepționale. Odată cu intrarea în vigoare a legii securității informaționale, aceste produse media nu se vor mai regăsi în grilele de emisie, nici după expirarea stării de urgență.

Noutăţile partenerilor

comentarii: