image
Sursa foto: astanatimes.com

Socor: După rezoluția din Parlamentul European, e îngropată ideea că opoziția pro-UE trebuie să facă coaliție cu Plahotniuc

După rezoluția Parlamentului European, în care se spune clar că Republica Moldova este controlată de un grup mic de oameni, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, partenerii externi vor renunța la ideea potrivit căreia opoziția proeuropeană ar trebui să facă coaliție cu Plahotniuc după alegerile parlamentare.

Sunt declarațiile cunoscutului analist politic Vladimir Socor, de la Fundaţia Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, făcute în cadrul unei intervenții telefonice la Cabinetul din Umbră.

„Este moartă și îngropată ideea potrivit căreia opoziția proeuropeană ar trebui să facă coaliție cu Plahotniuc după alegerile parlamentare. Este o idee complet aberantă. Nu-mi imaginez cum le-ar fi putut veni unor diplomați această idee. Spre onoarea lor, liderii de opoziție nu au acceptat niciodată această idee. Acum cred că ea nu va avea nicio șansă”, a declarat Vladimir Socor,

Expertul politic a remarcat că, deși are statul sub controlul său personal, coordonatorul pare să fie incapabil să câștige alegeri pentru candidații săi. „Așa se interpretează eșecul Silviei Radu de a intra măcar în turul doi la alegerile din Chișinău. Susținerea lui Plahotniuc pentru un candidat sau altul se transformă într-o susținere toxică și în condamnă pe candidatul respectiv la înfrângere”, a adăugat analistul.

Plahotniuc este un dictator personal al Republicii Moldova și aici văd o valoare adăugată deosebit de mare a rezoluției Parlamentului European, a continuat Vladimir Socor.

„În câteva locuri se spune că un grup mic de persoane, în frunte cu Plahotniuc, controlează ilegal instituțiile de stat și folosesc statul în propriul interes. Așa spune negru pe alb rezoluția Parlamentului European. Este un mare pas înainte. Nu numai că descrie corect realitatea politică, dar Parlamentul European a emis o judecată de domeniul științelor politice, folosind termenul „stat capturat”. Paradoxul e că Plahotniuc controlează statul, nu populația. Controlează instituțiile, dar nu electoratul”, a mai spus Vladimir Socor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: