image
Sursa foto: Mihăeș Roman // Facebook

Roman Mihăeș, despre evaluarea judecătorilor: „Avem nevoie să curățim grajdurile judecătorești din Republica Moldova”

Puterea trebuie să găsească o soluție prin care evaluarea externă a judecătorilor să fie realizată, chiar dacă aceștia nu sunt mulțumiți de o eventuală evaluare externă. Opinia aparține comentatorului politic Roman Mihăeș și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la JurnalTV.

„Aici sunt și câteva aspecte care țin și de schimbarea Constituției, deoarece conform modificărilor în CSM vor fi doar șase judecători, acum sunt șapte majoritatea. Cifra aceasta contează foarte mult, pentru că dacă s-ar intra în redacția Constituției, Adunarea Judecătorilor ar alege șase membri ai CSM. Unii experți au atras atenția că judecătorii sunt majoritari, ei se acoperă unii pe alții, deseori nu acceptau cererea Procurorului General de atragere la răspundere penală a unor judecători(...) O rațiune prin care Ministerul Justiției a venit cu o modificare în Constituție, care a fost acceptată și de PAS, prin intermediul acesteia s-a votat ca Judecătorii să nu fie majoritari în CSM. Al doilea aspect este faptul că se duc lupte mari în breasla judecătorilor, ei nu sunt mulțumiți de eventuala evaluare externă (...) Eu cred că puterea trebuie să găsească o soluție prin care această evaluare externă să fie realizată, dar ea să fie constituțională. Noi avem nevoie să curățim, dacă pot să mă exprim așa, grajdurile judecătorești din Republica Moldova, adică să curățim rândurile judecătorilor. Dacă aplicăm articolul de îmbogățire ilicită pentru toți funcționarii publici sigur că este nevoie ca acest articol să fie ajustat. Articolul nu este clar, care-i valoarea articolelor sustrase pe care se pornește urmărirea penală. Eu sper că Ministerul Justiției va veni în timp util în Parlament cu o precizare la articolul îmbogățire ilicită”, a declarat Mihăieș.

De cealaltă parte, juristul și fostul membru CSM, Teodor Cârnaț, a declarat că presiunea asupra judecătorilor va fi atât de mare încât aceștia vor pleca singuri din sistem.

„Eu cred că Ministerul Justiției nu o să vină în timpul cel mai apropiat cu o precizare în acest sens, pentru că această stare de presiune asupra sistemului judecătoresc va fi de așa natură încât mulți dintre judecători vor pleca din sistem ca să nu ajungă ca Procurorul General să ceară ridicarea imunității.”

Totodată Teodor Cârnaț a declarat că „Adunarea Generală a Judecătorilor trebuie să se organizeze de fiecare dată când au nevoie judecătorii să se întâlnească, să aducă la suprafață acele întrebări sau acele probleme care se întâlnesc în justiție (...) astfel de probleme trebuie să fie discutate de către judecători și în cele din urmă problemele lor să fie scoase la suprafață și rezolvate prin votul judecătorilor, fiindcă ei fac parte din puterea de stat, e una din cele trei puteri ale statului. Vedem că politicul prin astfel de amânări, prin astfel de presiuni parcă consideră că, Curtea Judecătorească este una care trebuie să se subordoneze și o va administra în așa fel ca ea să fie subordonată controlului politic așa cum s-a făcut până în prezent”.

Amintim că Adunarea Generală a Judecătorilor, planificată pentru data de 3 decembrie, s-a amânat din nou. O hotărâre în acest sens a fost luată astăzi în ședință de către Consiliul Superior al Magistraturii.

O nouă dată nu a fost stabilită deocamdată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: