image
Sursa foto: Profimedia Images

Revoltă în Franța după ce premierul australian a făcut public un mesaj de la Emmanuel Macron

Oficialii Administrației Prezidențiale din Franța și-au exprimat furia față de decizia premierului australian, Scott Morrison, de a difuza un mesaj text privat de la președintele francez, Emmanuel Macron. Acesta este ultimul gest dintr-o serie mai lungă de divergențe între Paris și Canberra, care au adâncit ruptura diplomatică între cele două state, notează The Guardian, citat de Digi24.

„Încrederea a fost complet spulberată”, a declarat marți un consilier apropiat al președintelui Macron presei franceze. „Dezvăluirea unui schimb de mesaje text între șefii de stat sau de guvern este o tactică destul de grosolană și neconvențională”,a mai spus consilierul de la Palatul Elysée.

Acesta a mai subliniat pentru cotidianul Le Parisien că „nu s-ar gândi vreodată președintele francez să dezvăluie comunicări de acest fel. Nu este genul de lucru care ar putea îmbunătăți relațiile dintre Franța și Australia”.

În textul emis de Emmanuel Macron cu două zile înainte de anunțul parteneriatului de securitate AUKUS și anularea unui contract major francez de aprovizionare cu submarine în Australia, președintele francez l-a întrebat pe premierul australian dacă se poate aștepta la vești bune sau proaste despre submarine.

Publicarea acestui mesaj a venit după ce președintele Macron le-a spus reporterilor că „știa” că Scott Morrison l-a mințit în legătură cu planurile de a achiziționa submarine cu propulsie nucleară de la SUA și Marea Britanie. Întrebat de reporteri australieni, în contextul summitului G20 de la Roma, dacă este de părere că Scott Morrison l-a minţit în legătură cu intenţiile pe care le-a avut Canberra privind acordul pentru submarine, președintele francez a răspuns: „Nu am doar o impresie. Ştiu sigur”. 

Presa franceză a descris publicarea mesajului text ca fiind „spectaculoasă și extrem de rară”, spunând că pare a avea ca scop să demonstreze că Macron a fost deja informat că contractul ar putea să nu mai fie executat chiar înainte de a fi reziliat.

Consilierul de stat de la Elysée a insistat că textul arată mai degrabă că Macron „nu știa în ce stadiu au ajuns discuțiile” cu doar două zile înainte ca Australia să anuleze acordul de 90 de miliarde de dolari australiani pentru 12 submarine cu propulsie convențională.

O a doua sursă a guvernului francez a declarat pentru AFP că, dacă ar exista un mesaj care să arate clar că Macron știa, de fapt, ce se va întâmpla, președintele francez „ar fi raportat acest lucru”. Sursa a adăugat: „Știam că australienii au întâmpinat unele probleme, dar credeam că acestea se refereau doar la aspecte tehnice și la calendar, ca în cazul oricărui contract mare”.

Tocmai la acele probleme s-a referit mesajul text, înaintea unei discuții cu producătorul de submarine Naval Group planificată pentru ziua următoare, a spus sursa. 

Nu este clar ce răspuns a dat Morrison la mesaj, pentru că în spațiul public nu a apărut și mesajul premierului australian.

Noutăţile partenerilor

comentarii: