image
Sursa foto: captură video

Unii agenți economici de pe strada Mitropolit Varlaam din capitală se declară „terorizați” de ex-deputatul Gheorghe Cârlan

Mai mulți agenți economici care își desfășoară activitatea pe strada Mitropolit Varlaam din capitală se declară „terorizați” de mai mulți ani de proprietarul unei întreprinderi. Este vorba de fostul judecător și deputat în primul Parlament, Gheorghe Cârlan. Acesta a construit acolo o clădire care, din spusele oamenilor, ar fi o construcție ilegală. Tot el, le-ar fi restricționat celorlalți agenți economici accesul în parcarea din spatele clădirilor, instalând o poartă cu telecomandă. Gheorghe Cârlan neagă acuzațiile.

Problemele au început 2011, când Primăria Chișinău a eliberat un certificat de urbanism pentru proiectarea, construirea și recepționarea a cinci apartamente pe strada Mitropolit Varlaam 74. Actele au fost eliberate fără acordul și înștiințarea agenților economici care au imobile pe aceeași adresă. Ulterior, coproprietarii apartamentelor, între care și fostul judecător Gheorghe Cârlan, s-au extins neautorizat.

Extinderi au avut loc nu doar pe exterior, dar și în interiorul imobilului.

Ani la rând, agenții economici au depus plângeri la Primărie, iar în 2015, Nistor Grozavu, pe atunci viceprimar, a organizat o adunare cu cei de pe strada Varlaam 74 și a promis că nu va permite ca imobilul să fie dat în exploatare până la înlăturarea tuturor abaterilor. La scurt timp însă, oamenii au aflat că procesul verbal de recepționare a lucrărilor a fost semnat.

„Ce face domnul Cârlan cu toți ceilalți coproprietari - se duce la notarul public și face o declarație precum că vrea să privatizeze terenul din curtea comună. Toți s-au semnat în anul 2015. S-au dus la Grozavu și i-au zis că privatizează terenul așa cum a cerut el, până la reconstrucție. Îi spune că se vor stabili relațiile funciare, iar fiecare agent își stabilește fiecare loc de parcare. Și ne-am trezit într-o bună zi că procesul verbal este semnat," spune agentul economic, Tamara Grosu.

În plus, s-a constatat că în autorizația de construire nu se regăsește mansarda de deasupra apartamentului nr.8.

„Această casă a fost dată în exploatare, dar procesul de recepție finală care a fost semnat este doar un etaj. Au început a construi mansarda în 2015 și au inclus-o în alt proces de recepție finală. Despre ce fel de legalitate vorbim? Și este o Hotărâre definitivă și irevocabilă," a declarat Nicolae Nistor, un alt agent economic.

„La un moment dat m-am pomenit cu geamul biroului astupat de un perete. Nu mai am nici aerisire și nici lumină. M-am adresat la mai mulți oameni și la primar. Plângeam și le ziceam să nu semneze procesul verbal,” mai spune Tamara Grosu.

Agenții economici susțin că scopul lui Gheorghe Cârlan este de a-i scoate din curtea comună și de a-i deposeda de proprietăți. La un moment dat a fost blocat accesul în curtea comună și, în mod abuziv, ar fi fost instalată o poartă de fier cu telecomandă.

Agentul economic, Tamara Grosu, spune că „pretura de trei ori a luptat cu ei și au scos această poartă. Ea și astăzi este aici. Poarta a fost pusă încă în 2011, când domnul și-a început lucrările de reparație. A fost instalată ca noi să nu putem intra și să vedem ce face el aici."

În 2015, poliția a constatat că Cârlan a instalat poarta fără acte permisive, iar ulterior și Pretura sectorului Centru a emis o decizie din care reieșea că poarta a fost instalată ilegal și a solicitat să fie scoasă. Dar problema nu a fost rezolvată nici până astăzi. Agenții economici s-au adresat de mai multe ori în instanță, dar efortul lor a fost zădărnicit.

„Am zis și la Procuratură, și la Primărie, și la Poliție să vină să facă un act de constatare. Nu vine nimeni, iar procurorii vin, se spală pe mâini și se duc. Noi umblăm prin judecată, dar ei umblă și cumpără toți judecătorii și se fac nevăzuți,” a mai completat Nicolae Nistor.

Gheorghe Cârlan spune că nu a comis nicio ilegalitate. Mai mult, el se pretinde victima acestei situații, deoarece este șantajat și târât prin ședințe de judecată.

„Peste 200 de ședințe. - De ce nu ați depus plângere? - Pentru ce? Eu știu că am dreptate și acționez legal. Mă strădui să respect legislația în vigoare. Pe parcursul a doi an am avut sute de controale de la diferite instituții. Au scris peste tot unde a fost posibil, dar eu știu că sunt corect," spune agentul economic și fostul judecător, Gheorghe Cârlan.

Cât despre poarta care restricționează accesul celorlalți agenți economici, Gheorghe Cârlan a spus că... „Poarta este un monument de arhitectură, domnilor. Ea este foarte valoroasă și a fost instalată cu acceptul Primăriei Chișinău. Este decizie judecătorească. Petiționarii s-au adresat în 2016 în instanța de judecată ca poarta să fie demolată. Există decizie care spune că poarta stă legal."

La rândul său, pretorul sectorului centru, Vlad Hâncu, ne-a spus că poarta din start a fost instalată ilegal, pentru că terenul respectiv este unul public și nu poate fi îngrădit sub nicio formă.

„Ea nu poate fi instalată legal. Acolo este teren public, teren municipal. Noi am reacționat chiar la prima plângere în acest sens. Noi am demolat și am evacuat poarta. - De multe ori Pretura a intervenit, a scos poarta, dar proprietarul se adresa la serviciile unde se păstra poarta și o instala înapoi. Procedura este un pic mai complicată," spune Vlad Hâncu.

Pretorul nu ne-a putut oferi însă informații despre construcția a cărei coproprietar este Gheorghe Cârlan. Potrivit lui, subiect este unul complex și necesită o investigație amănunțită.

Noutăţile partenerilor

comentarii: