image
Sursa foto: jurnal.md

Un fost director ANRE a încălcat legea ANI: S-a angajat la „Chișinău – Gaz” la scurt timp după plecarea de la Agenție

Fostul director al Consiliului de Administrație al ANRE, Ghenadie Pârțu, a încălcat legea ANI. Acesta s-a angajat în altă funcție din domeniu, fără a respecta termenul legal de un an de zile.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința lui Pârțu, stabilind încălcarea regimului juridic al restricțiilor și limitărilor.

Mai exact, Ghenadie Pârți s-a angajat în cadrul SRL „Chișinău – Gaz” la scurt timp după încheierea mandatului în cadrul Consiliului de Administrație al ANRE.

„Subiectul a fost desemnat în funcția de director al Consiliului de Administrație al ANRE în 2013. A deținut funcția pe o perioadă de 5 ani, timp în care a emis decizii legate și de domeniul gazelor naturale. Ulterior, după numai două luni de la încetarea mandatului în cadrul Consiliului, acesta s-a angajat într-o altă instituție din același domeniu de activitate, și anume în calitate de consultant al Directorului SRL Chișinău-Gaz”, precizează ANI.

Despre restricțiile în funcția publică se menționează în mai multe legi, inclusiv în Regulamentul de organizare și funcționare al ANRE, potrivit căruia în decurs de un an de zile după încetarea mandatului de director al Consiliului de Administrație, persoana respectivă nu are dreptul să ocupe funcții la întreprinderea energetică a cărei activitate este reglementată de ANRE.

Ghenadie Pârțu a beneficiat de dreptul de a-și expune punctul de vedere în cadrul căruia a invocat că a respectat întocmai toate normele legale. Totuși inspectorul de integritate a respins argumentele prezentate, luând decizia de a sesiza organele competente. Actul emis de ANI este definitiv, ceea ce denotă că lui Ghenadie Pârțu i se vor înceta raporturile de muncă sau de serviciu.

Anterior, ANI a depistat încălcarea acestui regim juridic în alte patru cazuri. Este vorba despre un fost secretar de stat al Ministerului Agriculturii, un ofițer de urmărire penală din cadrul IP Leova și doi contabili șefi ai primăriilor din raioanele Cimișlia și Rezina.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: