image
Sursa foto: privesc.eu

Ivan Diacov, citat la PG pentru a fi recunoscut bănuit într-un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu // DOC

Fostul şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Ivan Diacov, a fost citat la Procuratura Generală pentru a fi audiat și recunoscut în calitate de bănuit într-un dosar penal pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Ivan Diacov trebuie să se prezinte marți, 15 februarie, la Procuratura Generală, însoțit de un avocat.

Ex-procurorul capitalei consideră că este intimidat și persecutat după ce a criticat acțiunile procurorilor în privința procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, precum și reținerea foștilor deputați transfugi.

„După arestul ilegal al Procurorului General, Stoianoglo, după circul organizat cu percheziționarea teatrală cu mascații SIS și batjocora înscenată celor 14 foști deputați comuniști, cu reținerea ilegală a celor cinci în frunte cu d. Ivanov, se lasă impresia că procurorii noștri au „verde” la tot ce se mișcă împotriva „sensului” al celor care își permit să critice justiția lui Litvinenco. Da, eu am criticat deciziile greșite si abuzive a procurorilor adoptate pe cazurile menționate mai sus și nu numai. Oare să fie poziția mea profesională (civică) pretext pentru a mă intimida și a mă persecuta? Mi se propune să vin cu avocat, ceea ce presupune că îmi pot pune și cătușe, doar articolul 328 al.3,p.d, (exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu) care mi se impută prevede de la 6 la 12 ani pușcărie! Nu-i glumă! (...) Că este un atac concertat asupra mea din partea d.Robu și al „șefului” său Morari nu mă îndoiesc. Dar aș fi curios să privesc în ochii d.Robu să văd cam în ce condiții 10 ani în urmă eu mi-aș fi depășit atribuțiile de serviciu și care sunt acele urmări grave, care ar fi intervenit ca consecință a presupusului exces de putere din partea mea ca procuror”, afirmă Ivan Diacov.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a precizat pentru Jurnal.md că este vorba de o cauză penală pornită în iunie 2021.

„Confirmăm faptul citării dlui Diacov la Procuratura Generală pentru data de 15.02.2022, pentru a fi recunoscut și audiat în calitate de bănuit în cadrul unei cauze penale pornite în iunie 2021 pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu, de către persoane cu funcție de demnitate publică, aferent efectuării acțiunilor penale în cadrul unei cauze penale pornite de Procuratura mun. Chișinău în privința unei persoane fizice, care a fost învinuită de escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, care la moment a fost achitată de prima instanță, din lipsa faptului infracțiunii”, a menționat Mariana Cherpec.

În ceea ce privește învinuirile lui Ivan Diacov la adresa actualului Procuror General interimar, purtătorul de cuvânt al PG le-a calificat ca fiind nefondate, ținând cont de faptul că această cauză penală în care acesta este vizat a fost pornită în iunie 2021, când nu era la conducerea Procuraturii.

citațiecitație

Noutăţile partenerilor

comentarii: