image
Sursa foto: ANA

Un vas zoomorf de aproape 7.000 de ani, descoperit la Cobani: Ce spun arheologii despre proveniența acestui obiect

Din imensa cantiate de ceramică recuperată în anul 2019 din situl cucutenian (mil. V î.Hr.) de la Cobani, Glodeni, regiunea „Pe Stâncuță” a fost recuperat și un vas zoomorf, aproape intact. Astfel, arherologii de la Angenția Națională Arheologică oferă mai multe detalii despre acest vas.

Potrivit arheologilor, recipientul a fost lucrat dintr-o pastă semifină și arsă oxidant, la cărămiziu, fiind acoperit la exterior cu o angobă de culoare alburie-gălbuie. Vasul reprezintă un animal cornut, al cărui corp este oval, capul fiind fixat pe un gât destul de scurt, prins perpendicular pe umărul vasului și prevăzut cu o perforație orizontală, două proeminente de pe cap indică coarnele, doi lobi laterali - urechile, iar două gropițe - ochii.

Pe spinarea animalului se deschide gura recipientului cu buza scundă trasă spre interior, iar cele patru picioare (dintre care unul este rupt din vechime) sunt scurte şi relativ subțiri, fiind retezate orizontal la bază.

Lateral, pe umăr, recipentul prezintă două mici proieminențe, prevăzute cu câte un orificiu vertical. Partea de sus și corpul vasului sunt decorate prin caneluri și gropițe.

Vasele zoomorfe, considerate rituale, se întâlnesc destul de rar în așezările culturii Cucuteni-Tripolie. Pentru vasul zoomorf de la Cobani deocamdată nu cunoaștem analogii directe, fiind unicat, informează Agenția Națională Arheologică.

Amintim că în satul Cobani din raionul Glodeni arheologii au descoperit o așezare pre-istorică, care datează din mileniul cinci înainte de Hristos. Arheologii susțin că aici, cu 7000 de ani în urmă, a trăit cea mai veche civilizaţie pre-istorică – Cucuteni-Tripolie.

Totodată, acesștia au mai descoperit mai multe oase, printre care și un corn de cerb, fragmente de vase din ceramică, cioburi, dar și obiecte întregi care, în pofida trecerii anilor, și-au păstrat designul. Mai multe imagini puteți vedea aici.

ANAANA

Noutăţile partenerilor

comentarii: