image
Sursa foto: bbc.com

Ungaria afirmă că este pregătită să aibă grijă de potenţiali refugiaţi din Ucraina dacă va fi nevoie

Ungaria este pregătită să aibă grijă de zeci de mii de potenţiali refugiaţi din Ucraina dacă va fi nevoie, a declarat miercuri Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, relatează Reuters.

„Regulile privind azilul sunt clare, prima ţară sigură trebuie să ofere adăpost", a declarat oficialul ungar într-o conferinţă de presă, adăugând că interesul Ungariei este să se evite un război în disputa dintre Rusia şi Ucraina.

În acelaşi timp, comandantul forţelor armate ungare, generalul-locotenent Romulusz Ruszin-Szendi, a spus că armata este capabilă să garanteze securitatea locuitorilor Ungariei, a transmis MTI.

Făcând referire la o vizită recentă a sa la Washington, pentru discuţii cu generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA, şeful forţelor armate ungare a precizat că la întâlnire s-au abordat "toate scenariile posibile", de la cele mai puţin probabile la cel mai rău, şi că s-a făcut schimb de informaţii adunate de serviciile secrete ale celor două ţări.

Rusia a concentrat trupe în apropiere de graniţele Ucrainei, iar SUA au atras atenţia că Moscova pregăteşte un atac. Rusia neagă că ar plănui o invazie în Ucraina, scrie Agerpres.

"Ruşii au capacitatea de a desfăşura un atac, Ucraina este capabilă să se apere, NATO poate proteja ţările membre, aşa că restul sunt chestiuni politice", a spus Ruszin-Szendi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: