image
Sursa foto: jurnal.md

Maia Bănărescu propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire în baza materiei predate până la data de 10 martie

Din cei 1452 liceeni care au luat parte la sondajul on-line, peste 88% consideră că pregătirea on-line pentru BAC a fost ineficientă. Peste 93 la sută dintre respondenţi sunt de părerea că în testul pentru BAC trebuie să fie incluse doar temele studiate până pe 10 martie curent. 75,6% dintre liceenii chestionaţi pledează pentru anularea BAC-ului, iar alte 19 la sută dintre participanţii la chestionar optează pentru ca examenul de BAC să fie amânat.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, în procesul de monitorizare a situaţiei privind respectarea drepturilor copilului în perioada stării de urgență, a urmărit modul de organizare a instruirii elevilor în regim on-line. De asemenea, în corespundere cu principiul implicării active a copiilor în procesul decizional în domeniile pe care îi vizează, standarde prestabilite de art. 12 şi 13 din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a consultat opinia liceenilor asupra pregătirii acestora pentru examenele de bacalaureat, se arată în comunicat.

În acest scop, elevilor li s-a propus să completeze un chestionar privind accesibilitatea platformelor de învăţare la distanţă, calitatea şi eficienţa procesului de instruire în regim on-line pentru susţinerea şi promovarea examenului de bacalaureat în situaţia de pandemie şi modalitatea de desfăşurare a examenelor de BAC.

Chestionarului a fost completat în perioada 07-13 aprilie 2020, în bază benevolă şi anonimă, cu participarea a peste 1400 de elevi. Din cei 1452 liceeni care au luat parte la sondajul on-line, peste 88% consideră că pregătirea on-line pentru BAC a fost ineficientă. Peste 93 la sută dintre respondenţi sunt de părerea că în testul pentru BAC trebuie să fie incluse doar temele studiate până pe 10 martie curent. 75,6% dintre liceenii chestionaţi pledează pentru anularea BAC-ului, iar alte 19 la sută dintre participanţii la chestionar optează pentru ca examenul de BAC să fie amânat.

Într-o adresarea către Ministerul Educaţiei, Cultură şi Cercetare și Comisia pentru Situații Excepționale, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a îndemânat autoritățile să țină cont de rezultatele chestionarului menţionat oferind copiilor, în special adolescenţilor, posibilitatea de a juca un rol activ în procesele care le vizează nemijlocit viitorul.

Într-un demers adresat anterior Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetare, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a apreciat drept inoportună desfășurarea pretestării candidaților la examenele naționale de absolvire, sesiunea de examinare 2020, și a propus elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materiei predate până la data de 10 martie 2020.

Noutăţile partenerilor

comentarii: