image
Sursa foto: foto simbol

VIDEO: Un antreprenor s-a pomenit cu probleme, după ce a încercat să-și extindă cariera

Scandal din cauza unei cariere de nisip din apropierea satului Beriozchi, raionul Anenii Noi. Agentul economic care extrage zăcăminte spune că a solicitat Primăriei extinderea spațiului și schimbarea destinației din teren agricol în teren pentru explorări miniere. La jumătate de an, autoritățile locale refuză să semneze actul pe motiv că acțiunile de explorare ar fi ilegale. Pe de altă parte, agentul economic spune că refuzul Primăriei ar fi influențat de fostul președinte de raion, Serghei Rapcea, care ar vrea să-l deposedeze de afacere. Acesta din urmă neagă acuzațiile.

Proprietarul carierei de nisip din satul Beriozchi, Valeriu Raciula, susține că a început să extragă zăcăminte în 2017. De atunci a activat fără impedimente. În 2021, au început însă problemele, după ce a decis să extindă terenul pentru a putea extrage mai mult nisip.

„Actele sunt în regulă, schimbul destinației este, dar am început procedura de inițiere a încă patru hectare pentru schimbul destinației, însă de jumătate de an nu pot să fac această procedură, totul pentru o ștampilă a Primăriei Anenii Noi. Suma este impunătoare, aproximativ 600 de mii de lei, plus impozite. Dar ei refuză să semneze, iar acest lucru nu este normal", susține Valeriu Răciula.

Inginerul companiei care gestionează cariera de nisip spune că primăria a luat decizia în baza unei hotărâri de Guvern, urmată de un act al Procuraturii care constată caracterul legal al afacerii.

„Noi avem toate actele, dar ei permanent remarcă că nu s-a respectat Hotărârea de Guvern. Poate ei au în cadrul primăriei o altă hotărâre, noi nu știm. Ei au mai invocat că după extragere nu este efectuară recultivarea terenului. Am venit astăzi la prima oră și vedem că totul e în regulă, iar pe perimetrul dat sunt și bornele unde s-a pus stratul de cernoziom. Sunt persoane cointeresate. Vorba românului: „zastreali v devenostîie” și acum fac probleme agentului economic", consideră inginerul carierei de nisip, Nicolae Buzdugan

Antreprenorul pune vina pe consilierul raional, Serghei Rapcea, care, în trecut, a fost și președinte de raion.

„Eu sunt al treilea agent economic la această carieră, iar el încearcă în fel și chip ca eu să eliberez locul și să-și preia activitatea. Mi-a făcut și un dosar penal în baza căruia am fost perchiziționat. Au fost percheziții la mine acasă și la mama. E ieșit din comun. S-au dus și au făcut percheziții la mama mea în vârstă de 80 de ani și au speriat-o. M-a speriat că el e de la PD și trebuie să fiu atent cu cine mă pun și îmi arăta imagini cum stătea alături de Plahotniuc", opinează Valeriu Răciula.

Potrivit antreprenorului, cu amenințări sau ales și unii angajați care activează la cariera de nisip.

La rândul său, consilierul Serghei Rapcea a confirmat că este în conflict cu Valeriu Raciula, dar susține că declarațiile antreprenorului „sunt niște minciuni” inventate pentru a scăpa de urmărire penală.

„Dumnealui este un om bolnav și i-am spus că trebuie să meargă la spitalul din Costiujeni să se trateze, pentru că el azi poate să plângă, mâine poate să râdă, să umble cu reportofoane, camere video, să vă filmeze pe toți și să strige în gura mare fel de fel de prostii. Aceasta este tactica lui", afirmă Rapcea.

Potrivit lui Rapcea, Valeriu Raciula ar fi furat nisip din mai multe locații, iar tactica pe care o folosește îl scapă de pedeapsă.

„Dacă ridicați pachetul de documente din Primăria Anenii Noi sau din alte primării veți vedea că toate sunt la fel, cu încălcări. De ce le face cu încălcări. Luați pachetul cu documente din orice sat și veți vedea că este cu greșeli. El dă pachetul Consiliului orășenesc pentru a deschide cariera, ulterior trimite pe contul primăriei o sumă de bani și așteaptă să primească documentele cu schimbul destinației. Mai apoi scrie o cerere prin care solicită să-i fie întorși banii în cazul în care nu-i va fi schimbată destinația terenului. Primăria îi întoarce banii, pentru că actele sunt cu încălcări, iar la acea vreme tot nisipul din carieră este extras", relevă Serghei Rapcea

Consilierul spune că el este unul din cei care a fost dus de nas de către Valeriu Raciula și a depus pe numele acestuia mai multe plângeri la Procuratură. „Eu la moment sunt administratorul unei companii de extragere a nisipului de unde el a furat peste 40 de milioane de lei. Acum așteptăm expertiza ca să știm precis despre ce sumă este vorba. Au rămas foarte puține zăcăminte, iar săptămâna viitoare vom afla cât într-adevăr. Furtul este deja demonstrat prin acte. Noi am primit toate actele și avem dovezi. Să mă atace atunci când ne vom întâlni în judecată", a conchis Rapcea.

În 2017, Valeriu Raciula a fost ținta unei investigații RISE-Moldova, după ce tone de nisip și prundiș au fost extrase din mai multe cariere care, oficial, nu există. Beneficiarii sunt oameni de afaceri care au prejudiciat statul cu milioane de lei. Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în perioada 2012 – 2021 în Moldova au fost înregistrate peste 150 de cazuri de extrageri ilicite de nisip și prundiș.

Noutăţile partenerilor

comentarii: