image
Sursa foto: Capital

Rizea riscă un an de detenție; PG a pornit o cauză penală pe faptul falsului în declarații comise la obținerea cetățeniei RM

Procurorii au stabilit că au existat abateri în procesul acordării cetățeniei Republicii Moldova fostului deputat român Cristian Rizea. Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Generală fostul deputat ar fi recurs la fals în declarații.

În cursul urmăririi penale, prin Avizul Agenției Servicii Publice din 28 decembrie 2017, fostul deputat român a fost recunoscut cetățean al Republicii Moldova și asta în condițiile în care prin sentința din 7 decembrie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, definitivă prin decizia penală din 18 martie 2019, acesta era judecat și condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Precizăm că, la momentul depunerii cererii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova, acesta a tăinuit date pertinente și anume că, începând cu anul 2015 deținea statut de acuzat în materie penală, date a căror cunoaștere ar fi dus la respingerea cererii”, precizează PG.

Ca rezultat, procurorii a ajuns la concluzia că dobândirea cetățeniei de către acesta a avut loc contrar legii, care statuează că cetățenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei care în perioada de examinare a cererii execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, are antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.

Ca urmare a celor constatate, Procuratura Generală informează că a pornit o cauză penală pe faptul falsului în declarații, care, potrivit legislației Republicii Moldova, se pedepsește cu amendă de până la 950 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 1 an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cel mult 5 ani.

Amintim că prin Decretul Președintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, acestuia i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

comentarii: