image
Sursa foto: jurnal.md

Cazul Gațcan, în presa internațională: „Cum sunt furați deputații în Europa de Est și cât de departe poate ajunge Dodon”

În Republica Moldova, o țară mică din Europa de Est, care acum este lider regional în răspândirea virusului COVID-19, situația politică se încălzește. Guvernul pro-rus din această țară, controlat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, a pierdut recent câțiva deputați, care au ales să se alăture altor partide din parlamentul țării.

Fenomenul are loc pe fondul crizei pandemice și al declinului economic. Cu toate acestea, situația a escaladat când un deputat, care ar fi asigurat opoziției o majoritate parlamentară, a părăsit coaliția. Guvernul de la Chișinău, aproape de Kremlin și Putin, a recurs în esență la răpirea acestui deputat, scrie The Brussels Times.

În articol se spune despre anunțul lui Gațcan că părăsește PSRM și ce a urmat - presiunile din partea socialiștilor și protestele organizate de aceștia.

„Susținătorii pro-ruși din Chișinău au reacționat nervos la anunțul retragerii lui Gațcan din facțiunea PSRM, deoarece au pierdut majoritatea parlamentară recent, iar după retragerea lui Gațcan au rămas cu doar 49 de locuri în Parlament. Opoziția a avut, prin urmare, șansa de a forma o nouă majoritate, or Rusia nu a admis această situație. La scurt timp, au început să apară știri că medicul era ținut ostatic în clădirea Parlamentului de către deputații PSRM, chiar și o poză cu Gațcan, fiind intimidat într-un birou cu parlamentari socialiști”, scrie The Brussels Times.

În articol se mai menționează că anunțul care a urmat, că Gațcan își depune mandatul de deputat, a fost intens vehiculat de presa controlată de PSRM. Se spune și de incidentele care au urmat la președinție, menționându-se că „președinția Republicii Moldova este reședința lui Igor Dodon, un politician populist care este criticat pentru că a fost mereu în favoarea lui Vladimir Putin”.

„Trecuseră aproximativ șase ore și nimeni nu știa nimic despre adjunct. Nici măcar familia lui. Spre seară, pe pagina de Facebook a campaniei electorale a lui Ștefan Gațcan, administrată de PSRM, a fost publicat un scurt videoclip, la marginea unei podgorii, în care deputatul spune cu voce schimbată că este OK, că nimeni nu l-a sechestrat și că încă nu vrea să comunice cu nimeni”, notează autorul articolului.

Se menționează și faptul că Ștefan Gațcan a apărut în mesajele video cu mască, deși în al doilea video era în interior, „ceea ce a determinat mai multe surse să creadă că a fost rănit după ce a fost bătut de deputați din PSRM”.

„Dodon traversează liniile roșii de dragul Rusiei”, continuă articolul.

„Această poveste suspectă a atras atenția diplomaților, ONG-urilor și activiștilor din Chișinău. Mai multe voci din această țară consideră că guvernul pro-rus va traversa toate liniile roșii pentru a-și păstra puterea la Chișinău în interesul Rusiei. Cazul doctorului Gațcan arată cât de departe poate ajunge președintele Igor Dodon, care controlează de fapt puterea de la Chișinău. Mai ales având în vedere că în noiembrie urmează să aibă loc alegeri prezidențiale, unde Igor Dodon va candida, mai mult decât probabil, pentru un al doilea mandat. Kremlinul va face tot posibilul să-și împingă favoritul la președinție, chiar dacă acel candidat este din ce în ce mai urât de propriii săi cetățeni. Situația politică rămâne deocamdată incertă, dar din ce în ce mai multe voci vorbesc despre instituirea unei dictaturi în Republica Moldova, cea mai săracă țară din Europa. Tot mai multe persoane solicită și coagularea forțelor de opoziție, care sunt eterogene, cu viziuni politice și doctrine diferite, dar care, în acest moment, par să aibă un singur obiectiv - reducerea influenței lui Igor Dodon și a resurselor administrative pe care le-ar putea folosi în campania electorală din toamnă, având în vedere că în prezent controlează atât guvernul, cât și conducerea Parlamentului, precum și toate instituțiile statului, inclusiv poliția, armata, serviciul de securitate și procuratura”, se mai spune în articolul publicat de The Brussels Times.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: