image
Sursa foto: IANS_ARCH

Oamenii de știință au descoperit că o nouă formă, cu mutații, a coronavirusului se răspândește acum în toată Europa

Oamenii de știință au descoperit că o nouă formă, cu mutații, a coronavirusului se răspândește acum în toată Europa. A fost descoperită la lucrătorii agricoli din Spania și este considerată responsabilă pentru creșterea rapidă a cazurilor noi în mai multe țări, în al doilea val.

Noua variantă de virus s-a răspândit rapid în mare parte din Europa încă din vară și reprezintă acum majoritatea cazurilor noi de Covid-19 în mai multe țări, fiind cauza a peste 80% din infectările din Marea Britanie sau Spania.

Echipe științifice din Elveția și Spania examinează acum noua formă a virusului (numită 20A.EU1) pentru a vedea dacă aceasta poate fi mai mortală sau mai virală decât alte tulpini. Echipele lucrează cu laboratoare de virusologie pentru a stabili dacă 20A.EU1 poartă o mutație specială, diferită, pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celulele umane, și care ar putea modifica evoluția epidemiei, scrie Financial Times, citat de Biziday.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că „un comportamentul riscant” al turiștilor din Spania, cum ar fi ignorarea regulilor privind distanțarea socială, a contribuit la răspândirea noii variante, după vacanțele de vară. Studiul arată că noua variantă a fost găsită în 80% din cazurile din Marea Britanie și Spania, 60% în Irlanda și până la 40% din cazurile de infectare din Elveția și Franța.

„De la răspândirea 20A.EU1 pare clar că măsurile de prevenire a virusului de multe ori nu au fost suficiente pentru a opri transmiterea ulterioară”, a declarat Emma Hodcroft, un genetician evoluționist la Universitatea din Basel și lider al studiului. Hodcroft a subliniat că nu există deocamdată o dovadă clară că virusul se răspândește mai repede din cauza mutației, sau că această creștere a numărului de cazuri este cauzată de comportamentul populației. Ea a precizat însă că 20A.EU1 nu seamănă cu nicio versiune a Sars-Cov-2 pe care o întâlnise anterior. „Nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică de când analizez secvențele genomice ale coronavirusului în Europa”, a spus Hodcroft.

Joseph Fauver, un epidemiolog genetic de la Universitatea Yale, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat: „Avem nevoie de mai multe studii de acest gen pentru a găsi mutații, pentru a vedea dacă fac virusul mai transmisibil”.

Potrivit Financial Times, studiul cercetătorilor elvețieni și spanioli va fi publicat în cursul zilei de azi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: