image
Sursa foto: jurnal.md

UE a debursat 50 de milioane de euro din asistența macrofinanciară; Paolo Gentiloni: „Vom continua să sprijinim RM”

Comisia Europeană a debursat prima tranșă de 50 de milioane de euro din pachetul de asistența macrofinanciară (AMF) pentru Republica Moldova. Astfel, Uniunea Europeană oferă 35 de milioane de euro în împrumuturi pe termen lung în condiții preferențiale și 15 milioane de euro sub formă de granturi.

Aceasta este prima tranșă din asistența macrofinanciară pentru Repulica Moldova, care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 și care va fi oferită în trei tranșe în următorii doi ani și jumătate.

Asistența macrofinanciară face parte dintr-un sprijin mai mare al Uniunii Europene și al donatorilor internaționali oferit în cadrul Platformei de sprijin interministerial, inițiată la Berlin la 5 aprilie 2022, pentru a ajuta Republica Moldova să depășească multiplele crize cu care ne confruntăm.

„Undele de șoc cauzate de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei sunt resimțite puternic și în Republica Moldova, țară care a demonstrat o solidaritate extraordinară față de ucrainenii care fug din calea războiului. Tranșa debursată astăzi este un alt semn al solidarităţii Uniunii Europene cu Republica Moldova, care acum este țară candidat la aderarea la comunitatea noastră de democraţii. Vom continua să sprijinim Republica Moldova împreună cu partenerii noștri internaționali, pentru ca țara să treacă peste această criză și să creeze condiții pentru prosperitate și stabilitate de viitor”, a menționat Paolo Gentiloni, Comisarul pentru Economie.

Războiul nejustificat de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei are un impact semnificativ pentru economia Republicii Moldova, aducând cu sine provocări și dezechilibre considerabile. Pandemia a provocat o recesiune abruptă asupra economiei moldovenești, adăugându-se la provocări și dezechilibre preexistente considerabile. Pandemia a provocat o recesiune abruptă în Moldova în 2020, în timp ce criza gazelor care a început în toamna anului trecut a exercitat presiuni bugetare suplimentare. În ciuda faptului că este printre cele mai sărace țări din Europa, Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați raportat la numărul său de locuitori. Agresiunea în curs de desfășurare a cauzat, de asemenea, întreruperi semnificative ale schimburilor comerciale, ceea ce a afectat poziția externă a Moldovei, în timp ce inflația în creștere subminează și mai mult perspectivele economice deja vulnerabile.

AMF ar trebui să ajute Republica Moldova să-și soluționeze nevoile financiare urgente și să sprijine stabilitatea macroeconomică generală. De asemenea, ajutorul va consolida punerea în aplicare a reformelor în mai multe domenii prioritare. Republica Moldova a depus eforturi considerabile pentru a îndeplini toate cele trei condiții pentru plata primei tranșe a asistenței macrofinanciare. Aceasta a inclus acțiuni concrete de lupta împotriva corupției și a statului de drept, guvernanța sectorului financiar și reforme în sectorul energetic pentru a crește rezistența energetică a țării.

De asemenea, Republica Moldova continuă să îndeplinească condițiile prealabile în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, mecanisme democratice eficiente și statul de drept, precum și un istoric pozitiv în implementarea programului FMI aflat în derulare.

Comisia Europeană informează că va continua să lucreze îndeaproape cu Repubica Moldova pentru a asigura implementarea în continuare a programului AMF.

Noutăţile partenerilor

comentarii: