image
Sursa foto: euobserver.com

Raport dur despre RM, dezbătut de o comisie europeană: Reforme imitate, justiție controlată, iar democrația degradează

Reformele din RM au fost criticate dur în raport cu privire la implementarea Acordului de Asociere UE-RM care a fost dezbătut de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Concluziile studiului arată că democrația degradează tot mai mult, iar justiția rămâne în continuare sub influența politicului.

„Rezultatul reformelor din 2014-2018,conform studiului, acestea trebuie evaluate ca fiind nesatisfăcătoare, din păcate. Degradarea treptată a mecanismelor democratice, mai ales în ultimii doi, se leagă de faptul că Moldova a fost percepută ca un stat captiv în care controlul aparatului de stat a fost preluat de domnul Plahotniuc, cel mai bogat oligarh și lider al partidului de guvernământ”, a declarat expertul Kamil Całus, care a prezentat raportul.

Referindu-se la reformele din RM, raportorul Kamil Całus a menționat că „progresul cantitativ nu a fost însoțit de progresul calitativ. Baza legală și instituțională s-a îmbunătățit în diverse domenii, dar situația statului de drept, și, în special, a justiției, dar și a standardelor democratice fie nu au fost îmbunătățite, fie au dat înapoi. Noile reglementări nu sunt bine reglementate, unele reforme sunt imitate deschis”.

În raport se mai spune că justiția din RM este unul dintre sistemele cel mai puțin reformate. „Puterea judecătorească este extrem de coruptă, o atitudine servilă față de grupurile de afaceri, politice. Instituțiile cheie sunt subordonate liderului PD. Politizarea puterii judecătorești care este folosită drept instrument împotriva adversarilor politici și de afaceri. Se lansează anchete împotriva activiștilor civici, mai ales în ultimele câteva luni. Guvernul utilizează pentru obediența justiției practici corupte, legături de clan de afaceri și intimidări. Curtea Constituțională este extrem de politizată. Guvernul nu a făcut nicio tentativă pentru a mări independența Curții Constituționale. Independența Procuraturii Anticorupție este îndoielnică este subordonată Procuraturii Generale, care rămâne sub controlul lui Plahotniuc”.

În context, raportul a declarat că „s-au făcut progrese insuficiente în legătură cu combaterea corupției din RM. Anchetarea furtului miliardului s-a făcut cu ineficacitate. Până acum autoritățile nu au recuperat niciun fond. Al doilea raport Kroll nu a fost publicat. Ilan Șor, politicianul care e considerat principalul arhitect al fraudei, a fost condamnat, dar rămâne sub control judiciar și părăsește țara de câte ori dorește. S-au făcut tentative de a limita libertatea de acțiune și discredita reprezentanții societății civile. Aceste tentative s-au intensificat în ultima săptămână. Arestarea oponenților politici a devenit mai frecventă. Schimbările din sistemul electoral, care sunt în favoarea Partidului Democrat, care se află la conducere, și PSRM, nu au încălcat doar recomandările internaționale, dar și reglementările locale”.

După prezentarea raportului, au urmat și critici din partea eurodeputaților care s-au arătat indignați în legătură cu situația actuală din Republica Moldova.

„Rezultatul alegerilor locale a fost anulat. Există o presiune mare asupra opoziției ceea ce ne îngrijorează. Anularea alegerilor a arătat că justiția nu este independentă și că oligarhii au o putere mult prea mare. Cei responsabili de frauda bancară nu au fost trași la răspundere. Plata macrofinanciară trebuie să aibă loc doar dacă alegerile să corespundă standardelor internaționale”, a menționat Sandra Kalniete.

„Sprijin poziția doamnei Sandra Kalniete pentru a introduce o condiționalitate strictă în ceea ce privește ajutorul macrofinanciar pentru RM. Sunt indignat de evoluțiile din RM. Împotriva tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția s-a introdus un sistem electoral neadecvat. Cred ca e inoportun, servește intereselor clasei care se află la conducere. Trebuie criticat comportamentul după alegerile locale, care au fost câștigate de un candidat al opoziției, care în mod dubios au fost anulate. Concluziile din raport despre faptul că justiția se îndreaptă spre interesele lui Plahotniuc sunt corecte”, a spus europarlamentarul german Michael Gahler.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: