image
Sursa foto: Getty Images

Ultimul mesaj secret înregistrat de luptătorul executat în Iran, în ciuda intervenției președintelui american Donald Trump

Luptătorul iranian Navid Afkari a fost executat sâmbătă, 12 septembrie, în ţara natală, după ce un tribunal de la Teheran a stabilit că ar fi ucis un funcţionar în timpul unei manifestaţii din 2018.

Pe rețelele sociale, a apărut o ultimă înregistrare audio a sportivului, făcută în închisoarea Adelabad, din Shiraz, chiar înainte de a muri.

”Acum sunt fericit, pentru că am învățat adevăratele aspirații ale umanității. Datorită vouă, a oamenilor extraordinarii. Aspirații care sunt mult mai mari decât campionatele internaționale de lupte libere”, a spus Navid Afkari, potrivit Marca.

În înregistrarea audio, luată în secret din închisoarea unde a fost reținut, luptătorul a recunoscut că a fost torturat și abuzat ca să mărturisească o crimă pe care nu a comis-o. El a vorbit despre o ”mare injustiție” și despre cum toată viața a visat să-și facă mama fericită, participând la concursurile internaționale de lupte.

Chiar şi preşedintele american Donald Trump a cerut Iranului să nu îl execute pe bărbatul în vârstă de 27 de ani. însă niciun apel nu a avut ecou.

Afkari a fost condamnat la sentința maximă pentru că l-ar fi omorât pe Hassan Turkman, agentul de pază al unei companii producătoare de apă, deținută de guvernul din Iran.

Totul s-ar fi petrecut în august 2018, la Shiraz, în timpul unor proteste la adresa autorităților din țară, acuzate de situația economică precară a cetățenilor.

În septembrie 2019, sportivul a detaliat abuzurile la care a fost supus, într-o scrisoare scrisă de mână. El a explicat că, în cele două centre de detenție în care a stat, a fost lovit cu bastonul în picioare, mâini și abdomen.

De asemenea, el a povestit cum i s-a turnat alcool în nas și a fost aproape sufocat cu o pungă pe cap, totul pentru a-i forța mărturisirea crimei.

Oameni din lumea întreagă au ieşit în stradă şi au protestat, după ce luptătorul iranian a fost executat.

Proteste ample au avut loc la Amsterdam, Bruxelles, Berlin sau Washington.

"Guvernul Belgian şi Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri imediate împotriva regimului de la Teheran. Tăcerea şi lipsa acţiunilor împotriva crimelor din Iran sunt privite ca un semn de acceptare şi chiar de complicitate.", susţin protestatarii din Bruxelles.

De asemenea, Asociaţia Sportivilor din Germania i-a cerut Comitetului Internaţional Olimpic să ia atitudine, după ceea ce s-a întâmplat în cazul lui Navid Afkari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: