image
Sursa foto: vtruskavec.com

Scandalul din jurul proprietăților RM din Ucraina: Subiectul ar putea ajunge pe agenda Consiliului Suprem de Securitate

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, a făcut un apel către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, privind includerea în ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate subiectul proprietăților Republicii Moldova din Ucraina.

Deputatul argumentează prin faptul că situația ce ține de administrarea bunurilor publice moldovenești în țara vecină, mai ales pe fundalul atribuțiilor limitate ale guvernului care nu poate opera remanieri de cadre, este mai mult decât gravă.

Potrivit vicepreședintelui Platformei DA, activele a două întreprinderi, cariere de extragere a zăcămintelor din Pervomaisc și Cernăuți practic sunt pierdute.

La fel este incertă situația sanatoriilor pe care Republica Moldova le deține în Odesa și Truscoveț.

„Sanatoriul Moldova din Odesa, cu o suprafață de de 17641 m.p., amplasat pe aproximativ 5 hectare, teoretic aparține Republicii Moldova, iar practic se află în aer. Nu este clar ce autoritate publică centrală moldovenească actualmente gestionează acest obiect. Este scos la licitație din numele unei bănci ucrainene falimentare. Terenul adiacent este subiectul atacului raider din partea oamenilor din anturajul lui Andronache. Pe teritoriul sanatoriului activează mai multe companii, dar nu este clar cui achită acestea plata pentru locațiune. Sanatoriul Moldova din Truscoveț, la fel, are un statut juridic neclar, iar colegul meu, deputatul Chiril Moțpan nici acum nu a primit vreun răspuns de la Agenția Proprietății Publice pe problema administrării acestui obiect”, a menționat Alexandru Slusari.

Totodată, un șir de baze de odihnă de pe litoralul ucrainean se află în stare deplorabilă, afirmă deputatul.

„ Se urmărește falimentarea premeditată a acestora și privatizarea la prețuri derizorii. Alte bunuri deja sunt expuse la vânzare la prețuri foarte reduse. Evident, nici Guvernul interimar și nici Agenția Proprietății Publice nu au o strategie de gestionare a patrimoniului moldovenesc din Ucraina. Mai mult ca atât, se vede clar că există o grupare criminală, protejată la cel mai înalt nivel la Chișinău, care, pe fundalul inacțiunilor autorităților abilitate, delapidează activele de sute de milioane, create de mai multe generații ai oamenilor din țara noastră”, a mai spus Slusari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: