image
Sursa foto: Jurnal.md

Expert: Guvernul Grosu va fi votat cu toate contradicțiile existente azi în Parlament

Comentatorul politic Anatol Țăranu consideră că Guvernul Grosu va fi votat cu toate contradicțiile existente astăzi în Parlament. Potrivit lui, există o constantă – majoritatea deputaților nu-și doresc alegeri parlamentare anticipate, iar nevotarea guvernului propus de candidatul desemnat înseamnă, cu o probabilitate de aproape sută la sută, alegeri anticipate. Și atunci interesul deputaților în parte și al fracțiunilor, al partidelor, este să se mențină acest Parlament. Analistul admite că deputații Partidului Socialiștilor nu vor vota pentru învestire, însă votul pro ar putea fi asigurat de deputații Șor, ca urmare a unor înțelegeri de culise între majoritatea PSRM-PPȘor.

Anatol Țăranu a declarat că pașii politici denotă că Guvernul Grosu va veni în Parlament să solicite votul pentru învestire, notează IPN. Astfel, în plen urmează să fie dezbătut programul guvernamental și componența cabinetului de miniștri propus. În opinia sa, în condițiile în care majoritatea deputaților nu-și doresc anticipate, voturi pentru învestire se vor găsi.

Și președintele Maia Sandu a făcut unele concretizări cu privire la poziția sa față de alegerile anticipate, menționând că, în condițiile de acutizare a crizei pandemice, actualitatea anticipatelor scade. Ea a admis că este nevoie de timp pentru a confrunta pandemia și doar după aceasta ar fi binevenit să se întoarcă la dezbaterile legate de anticipate.

Cât despre declarațiile liderului PSRM, precum că socialiștii nu își vor da votul pentru Guvernul Grosu, Anatol Țăranu spune că Igor Dodon a dat dovadă, nu o dată, că între declarațiile sale și acțiunile politice este o distanță foarte mare. Analistul crede că socialiștii, alături de alte fracțiuni parlamentare, poate cu excepția Partidului Acțiune și Solidaritate, nu sunt interesați de alegeri anticipate. Potrivit lui, cel mai probabil, va fi identificată o formulă prin care PSRM să nu voteze pentru Guvernul Grosu, dar acesta să fie validat. Și anume, ca socialiștii să convină cu unul din aliații săi, ca ei să voteze.

„Cu atât mai mult că votul Șor pentru Guvernul Grosu este un vot care, cumva, umbrește acest Guvern, iar PSRM va primi posibilitatea să exploateze în mod demagogic acest vot și să spună că, iată, se spune că noi suntem aliați, dar noi am votat împotrivă, iar ei pentru. Poate fi o stratagemă, care va fi aplicată în momentul în care se va vota Guvernul. Și aceasta înseamnă că va exista o înțelegere de culise între Șor și Dodon”, opinează Anatol Țăranu.

Analistul crede că socialiștii mizează că Guvernul Grosu nu va face față crizei economice și pandemice, iar ca urmare vor obține posibilități noi să vină cu critici și să zică acest guvern nu este capabil să țină sub control situația critică. Aceasta este miza lor și ea nu este lipsită de sens, pentru că situația cu adevărat este extrem de complicată iar Guvernul Grosu va avea o misiune extrem de grea.

Anatol Țăranu a mai spus că, dacă echipa guvernamentală propusă de Igor Grosu nu va fi învestită în Parlament, președintele este gata să dizolve Parlamentul. „Președintele joacă foarte tare, mâna ei este liberă și invers. Deputații, în primul rând socialiștii, sunt constrânși de această libertate a președintelui. Ei vor fi nevoiți să joace după regulile care sunt impuse de Maia Sandu, și nu după regulile pe care și le-ar dori ei. Președinția este într-o situație favorabilă. Chiar dacă circumstanțele actuale sunt grave și misiunea guvernului va fi complicată, dar au din ce alege, pe când PSRM-Șor nu au soluții bune”, a mai declarat analistul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: