image
Sursa foto: IPN

Acuzații grave la adresa lui Viorel Morari și Dorin Compan din partea unei avocate din Chișinău

Avocata Angela Procopciuc acuză mai mulți judecători și procurori, printre care Dorin Compan, Viorel Morari și fostul procuror general, Eduard Harunjen, că ar fi comis mai multe ilegalități în procesul de examinare a unui dosar deschis pe numele unui cetățean german în anul 2006 și care există și până în prezent.

Aceasta adresat o scrisoare deschisă către noul Procuror General, Alexandr Stoianoglo, prin care cere examinarea încălcărilor comise de procurori în raport cu cetățeanul german, care este persecutat în mai multe țări mai și îi sunt încălcate drepturile mai bine de 13 ani din cauza dosarului în care și-a ispășit pedeapsa.

Potrivit celor enunțate de avocată în cadrul unei conferințe de presă, pe numele cetățeanului german a fost deschis un dosar penal în anul 2006 pe faptul însușirii bunurilor în proporții deosebit de mari și falsificarea actelor oficiale, în care figurau și mai mulți moldoveni, însă care au fost achitați în scurt timp.

„Ordonanța de învinuire a fost înaintată în lipsa clientului meu deoarece clientul meu se află în Germania. Mai mult, niciodată din momentul pornirii urmăririi penale nu s-a aflat pe teritoriul Republicii Moldova și nu a cunoscut despre acest proces penal”, a declarat Angela Procopciuc.

Cetățeanul a fost reținut în Bulgaria, executând acest mandat de arest de 30 de zile de câteva ori.

„În noiembrie 2016 am solicitat admiterea mea și copiile documentelor pe cazul cetățeanului, însă Dorin Compan a refuzat să mi le elibereze, iar în luna septembrie 2017, acesta a fost reținut iarăși în baza acelui mandat de arest din 2016 și a așteptat o lună de zile ca PA să trimită actele de extrădare, însă actele nu au fost traduse și s-a renunțat la extrădare, fiind eliberat”, spune avocata.

Avocata susține că dosarul nu trebuia să fie examinat de Procuratura Anticorupție.

„Harunjen a decis că este de competența PA să examineze acest dosar sub pretextul că în el ar fi vizate persoane publice, chiar dacă în el nu au figurat și nici nu figurează. Conform legii dosarul trebuia să fie examinat de poliție pentru că este unul deschis pe fapte de escrocherie. Toți procurorii implicați în acest caz au hotărât că prin primsa dosarului penal unui cetățean european vor stoarce bani. Clientului meu i-au venit propuneri din partea procurorului ca să achite suma de 70.000 de euro pentru ca dosarul să fie clasat, a mai spus avocata.

Angela Procopciuc spune că din cauza că ordonanța nu a fost închisă, cetățeanul german nu poate părăsi țara și figurează până în prezent ca fiind dat în căutare de Interpol. Apărătoarea a cerut noului Procuror General să examineze faptele comise de procurorii Morari și Compan în acest caz.

Cei vizați nu au reacționat deocamdată la acuzații.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: