image
Sursa foto: NIKOLAI PETROV//POOL

Alexandr Lukaşenko a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al Belarusului, într-o ceremonie neanunțată

Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, a depus astăzi jurământul pentru un nou mandat, a transmis agenţia oficială de ştiri Belta. Ceremonia s-a desfăşurat fără să fi fost anunţată în prealabil, informează Reuters, citată de Agerpres.

Ceremonia de învestire, care în mod normal ar fi trebuit anunţată ca un eveniment major pentru Belarus, a urmat după alegerile prezidenţiale contestate din 9 august, la care Alexandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a revendicat o victorie zdrobitoare.

Opoziţia îl acuză însă de fraude masive. Potrivit relatării Belta, Alexandr Lukaşenko şi-a aşezat mâna dreaptă pe un exemplar din Constituţie şi a depus jurământul în cadrul unei ceremonii la care au asistat câteva sute de persoane.

Belarusul se confruntă cu perspectiva sancţiunilor din partea SUA şi a Uniunii Europene, după alegerile urmate de reprimarea de către forţele de securitate a protestelor opoziţiei, care au cerut demisia lui Lukaşenko.

Raportorul ONU Anais Marin a afirmat săptămâna trecută că mai mult de 10.000 de persoane au fost „arestate abuziv” începând din ziua scrutinului, şi că există peste 500 de mărturii despre tortură şi mii de persoane „bătute cu sălbăticie”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: