image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Noul Parlament va modifica legea astfel ca activitatea procurorului general Alexandru Stoianoglo să poată fi evaluată

Activitatea procurorului general Alexandr Stoianoglo va fi evaluată și nu este exclus că va fi demis după ce parlamentul nou ales va modifica legea Procuraturii. Declarația a fost făcută joi, în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbră”, de către consilierul prezidențial pe domeniul justiției, Olesea Stamate, vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Olesea Stamate a dat asigurări că se va acționa rapid în privința procurorului Stoianoglo, declanșarea mecanismului urmând a fi precedat de modificarea legii cu privire la Procuratură la una din primele ședințe ale noului Parlament.

„Vom introduce un mecanism care va permite evaluarea eficientă a activității, inclusiv a procurorului general. Și, din momentul în care activitatea lui va fi evaluată, în cazul în care va fi evaluată nesatisfăcător, va fi eliberat din funcție. În principiu, acest instrument este integrat în limitele legii, cu anumite modificări la cadrul legal actual, astfel încât să corespundă prevederilor constituționale”, a declarat Olesea Stamati.

Nicolae Eșanu, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, și-a exprimat rezerva față de acest proiect. "Noi pornim de la o logică că avem o guvernare în care avem încredere... Dar o să vină o guvernare care nu o să ne placă, care o să poată să facă exact același lucru și statul despre care noi spunem că e capturat, o să vină și o să fie capturat foarte ușor în rezultatul viitoarelor alegeri. Deci, noi trebui să ne asigurăm că nu deschidem poarta pentru asta. Eu o înțeleg pe doamna Stamate când spune că ”noi o să facem asta repejor”, pentru că asta așteaptă societatea și ea nu poate să spună altceva. Dar lucrurile ori le faci cum trebuie, ori nu ai nicio șansă."

Olesea Stamate a declarat că cei care vor să captureze justiția, n-o fac prin legi complicate, prin legi de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor. „Ei o fac, domnule Eșanu, știți foarte bine cum - tactic și metodic: corupere, șantaj, amenințări, etc. Așa se capturează justiția. Nu prin adoptarea unei legi care permite evaluarea eficientă a tuturor judecătorilor și procurorilor", a spus consilierul prezidențial.

Iar expertul în drept Teodor Cârnaț spune că, în cazul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, nici nu ar fi nevoie de o evaluare a activității sale. Asta pentru că ar exista motive întemeiate ca el să-și prezinte demisia.

„Pentru a aduce lucrurile în albia constituționalității, Stoianoglo trebuie să-și dea demisia din funcția respectivă, deoarece Curtea Constituțională a spus în felul următor - „odată ce ai fost învestit în funcție în baza unei legi neconstituționale, în baza respectării principiului supremației Constituției, noi trebuie să întrerupem mandatul celor patru membri ai Consiliului Superior la Magistraturii, în detrimentul principiului inamovibilității”."

Și depuatatul PAS, Dumitru Alaiba, s-a referit la posibila demitere a procurorului general pe pagina sa de Facebook. El i-a întrebat pe internauți dacă cred că societatea ar trebui să ceară demisia procurorului general. ”Domnul Stoianoglo ceva așteaptă?”, a scris Alaiba, sugerând că șeful Procuraturii ar trebui să plece de bună voie.

Citeşte mai mult despre

PG

Noutăţile partenerilor

comentarii: