image
Sursa foto: biox.md

Mai mulți părinți cer primăriei Chișinău să aloce bani pentru renovarea terenurilor de joacă de pe teritoriul grădinițelor

Marea majoritate a terenurilor de joacă sunt cu o vechime de cel puțin 30-40 ani și sunt formate din instalații de bare metalice ruginite, vopsite de zeci de ori, leagăne rupte, care scârțâie de vechime, mese, scaune și nisipiere cu scânduri deteriorate și putrezite, cu obiecte ascuțite (ținte), tobogane ruginite, fără mânere și fără bare de siguranță, susțin mai mulți părinți care au inițiat și o petiție.

În municipiul Chișinău activează circa 160 instituții de învățământ preșcolar, care sunt frecventate de peste 38.000 copii. Marea majoritate a terenurilor de joacă sunt cu o vechime de cel puțin 30-40 ani și sunt formate din instalații de bare metalice ruginite, vopsite de zeci de ori, leagăne rupte, care scârțâie de vechime, mese, scaune și nisipiere cu scânduri deteriorate și putrezite, cu obiecte ascuțite (ținte), tobogane ruginite, fără mânere și fără bare de siguranță și, desigur, sunt nelipsite cauciucurile uzate, care au misiunea de „a înfrumuseța” tot acest mediu „pentru dezvoltarea armonioasă” a copiilor de vârstă preșcolară.

În tot acest timp, terenurile de joacă ale copiilor aflate pe teritoriul grădinițelor nu au fost evaluate și nici nu au fost propuse măsuri de asigurare a protecției copiilor în timpul aflării acestora la terenul de joacă. În rezultat, avem sute de cazuri de copii accidentați în timpul orelor de joacă: căderi de pe tobogane, copii vătămați din cauza țintelor ieșite din lemnul nisipierelor, meselor și scaunelor. Această situație limitează și dreptul copiilor la joacă, din lipsa unui teren cu echipament dotat și sigur, dar și creează conflicte între copii, având acces limitat la obiectele de pe terenul de joacă, menționează autorii petiției.

Aceștia solicită primarului General a Municipiului Chișinău, Ion Ceban:

- Includerea de urgență în proiectul de buget pentru anul 2021 a unei prime tranșe de 40 milioane lei destinate renovării terenurilor de joacă din instituțiile de învățământ preșcolar din mun.Chișinău.

- Instituirea unui grup de lucru (format din reprezentanți ai Primăriei, Consiliului mun.Chișinău și ai grupului de inițiativă „Părinți pentru terenuri de joacă sigure”), care să aibă drept misiune evaluarea stării terenurilor de joacă, stabilirea costurilor și unui grafic de renovare a acestora, cu considerația gradului de uzură a terenurilor de joacă existente și principiului distribuirii echitabile a resurselor financiare între IET.

Noutăţile partenerilor

comentarii: