image
Sursa foto: Getty Images

Rusia păstrează ușa diplomației încă deschisă, după ce SUA și NATO au respins garanțiile de securitate ale Moscovei

La o zi după răspunsul SUA la solicitările Rusiei, Moscova a declarat joi că „este clar” că Statele Unite nu nu a luat în considerare cerinţele sale de securitate. Totuși, Kremlinul a păstrat ușa deschisă pentru continuarea dialogului în ceea ce privește tensiunile privind un eventual conflict la granița rusă cu Ucraina, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova, care a desfășurat peste 100 de mii de militari în apropierea frontierei cu Ucraina, nu se va grăbi să răspundă pentru moment după ce Washingtonul a răspuns oficial propunerilor Rusiei de redesenare a aranjamentelor de securitate post-Război Rece în Europa.

Descriind tensiunile de pe continent ca fiind o reminiscență a războiului rece, Peskov a declarat că va fi nevoie de timp pentru ca Moscova să revizuiască răspunsul de miercuri al SUA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat însă că declarațiile secretarului de stat al SUA și ale secretarului general al NATO, potrivit cărora principalele cerințe ale Rusiei sunt inacceptabile, nu lasă mult loc unei soluții optimiste.

„Pe baza a ceea ce au spus colegii noștri ieri, este absolut clar că, raportându-ne la principalele categorii subliniate în acele documente-proiect, nu putem spune că ideile noastre au fost luate în considerare sau măcar că s-a observat o dorință de a analiza mai în detaliu îngrijorările noastre. Dar noi nu ne vom grăbi cu evaluările noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Reacția nuanțată a Moscovei sugerează că Rusia nu a respins în mod tranșant răspunsurile SUA și NATO și nici nu a închis ușa dialogului diplomatic.

Obligațiunile rusești și ucrainene în dolari, care au fost afectate în ultimele săptămâni de criză geopolitică, au crescut ca răspuns la comentariile lui Peskov. Indicele de acțiuni RTS (Sistemul de tranzacționare al Rusiei), exprimat în dolari americani, a crescut joi cu 4%.

Rusia neagă intenția de a invada Ucraina, dar declară că dorește să impună „liniile roșii” Occidentului pentru a-și proteja propria securitate.

În decembrie, Rusia a anunţat că a transmis către Statelor Unite o listă de „propuneri” cu privire la garanţiile juridice pe care le solicită pentru a-şi asigura securitatea, despre care susține că e ameninţată pe fondul tensiunilor legate de Ucraina.

Astfel, a solicitat ca NATO să își oprească extinderea spre est, mai ales în Ucraina, dar și să își retragă forțele și armamentul din țările est-europene care s-au alăturat alianței după încheierea Războiului Rece.

Fereastra diplomatică

Răspunsurile formale ale SUA și NATO, transmise meciuri către Kremlin prin intermediului Ambasadorului SUA la Moscova, John Sullivan, nu au fost făcute publice, dar oficialii occidentali au sugerat că ambele resping cererile Rusiei.

NATO și SUA și-au exprimat, în același timp, disponibilitatea de a se angaja în alte discuții, cum ar fi desfășurarea de rachete în Europa și tratatul privind controlul armelor nucleare, măsurile de consolidare a încrederii și limitele privind dimensiunea și sfera exercițiilor militare.

Într-o conferinţă de presă, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Washingtonul rămâne angajat să susțină politica „ușilor deschise” a NATO, iar NATO a spus că nu își va compromite principiile de bază.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, vorbind înainte de comentariile de la Kremlin, a declarat că Rusia va rămâne probabil pe o pistă diplomatică în raport cu Kievul și Vestul timp de cel puțin două săptămâni.

Veste bună este că consilierii au acceptat să se întâlnească la Berlin peste două săptămâni, ceea ce înseamnă că, măcar pentru următoarele două săptămâni, Rusia este susceptibilă să rămână pe o cale diplomatică”, a declarat ministrul ucrainean într-o conferinţă de presă după întrevederea cu omologul danez Jeppe Kofod.

Totuşi, întâlnirea de miercuri de la Paris în formatul „Normandia”, între diplomaţi ruşi, ucraineni, francezi şi germani, „nu a schimbat nimic” pe fond, a remarcat el. „Aceasta este vestea rea”, a afirmat Kuleba.

Kuleba a declarat, de asemenea, că autoritățile de la Kiev se pregătesc pentru toate scenariile, dar a adăugat că principala strategie a Rusiei este acum de a destabiliza Ucraina, inclusiv prin utilizarea tacticilor de război hibrid, cum ar fi atacurile cibernetice și campaniile de dezinformare.

„Înțelegem că o operațiune militară este o soluție pe care rușii o păstrează în buzunar, nu este una pe care să o pună înaintea altor opțiuni”, a transmis șeful diplomației de la Kiev.

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că există speranțe de a începe un dialog serios cu Statele Unite, dar numai pe probleme secundare și nu pe cele fundamentale.

„Cea mai importantă întrebare este poziția noastră clară cu privire la inacceptabilitatea extinderii NATO către est și a desfășurării de arme în apropiere de Rusia, care ne-ar putea amenința teritoriul", a declarat Lavrov în comentariile publicate pe site-ul ministerului de externe de la Moscova. Totodată, șeful diplomației ruse a adăugat că Vladimir Putin este cel care va decide următoarea mișcare a Federației Ruse.

Putin, care nu a vorbit public despre criză de la frontiera cu Ucraina de săptămâni întregi, urmează să călătorească în China săptămâna viitoare pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, notează Digi24.

Anterior, acesta a avertizat cu privire la un „răspuns militar-tehnic” nespecificat, ceva despre care analiştii din domeniul apărării au spus că ar putea avea legătură cu desfășurarea de rachete, dacă cererile Rusiei sunt ignorate.

Agenția de știri TASS a citat un înalt oficial al ministerului rus de externe, Vladimir Ermakov, care a afirmat că o criză a rachetelor nucleare între Moscova și Washington este inevitabilă, fără măsuri care să asigurare detensionarea conflictului.

Ermakov a declarat că Moscova crede că administrația de la Washington se pregătește să trimită rachete cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa și în regiunea Asia-Pacific.

comentarii: