image
Sursa foto: Jurnal.md

Discuții aprinse, după ce un comentator politic a propus instituirea Tribunalului Anticorupție în RM

Analistul politic Anatol Țăranu a venit cu o propunere de instituire în Republica Moldova a Tribunalului Național Anticorupție, în calitate de model de măsură extraordinară în luptă cu mafia și corupția, proces aplicat și în alte democrații. În custodia exclusivă a acestui Tribunal ar intra cazurile răsunătoare de corupție, dar și corupția din sistemul judecătoresc și din cadrul procuraturii. Propunerea a fost făcută într-o postare pe facebook și a stârnit numeroase reacții.

„Tribunalul este compus dint-un număr anume de procurori și judecători cu reputație ireproșabilă de magistrați integri, cu împuterniciri extraordinare stipulate în legea specială, funcționând în afara cadrului sistemelor de procuratură și judecătoresc existente la momentul actual. Membrii Tribunalului vor beneficia prin lege de remunerare materială deosebită, pază de stat și de alte măsuri de securitate personală și a familiilor lor, de privilegii deosebite la pensionare. Guvernul își asumă responsabilitate guvernamentală pentru acest proiect de lege”, a scris Anatol Țăranu în postarea sa.

Comentatorul a înaintat propunerea în contextul viitoarelor dezbateri în Parlament a candidaturii Nataliei Gavriliță la funcția de premier.

„În caz dacă parlamentul nu votează guvernul Gavriliță și nu acceptă legea despre Tribunalul Național Anticorupție, Președintele Maia Sandu și deputații blocului anticorupție din parlament inițiază în regim de urgență un referendum legislativ pe marginea acestei legi. Rezultatul previzibil al referendumului va fi și un vot de blam categoric actualului parlament și va declanșa în mod firesc mecanismul alegerilor parlamentare anticipate, asigurând cu mare probabilitate victoria forțelor anti-oligarhice la aceste alegeri”, a mai scris Anatol Țăranu.

Propunerea a stârnit discuții aprinse. Ex-ministrul apărării Valeriu Troienco, general-maior de justiție, a susținut ideea: „O propunere bună, care ar rezolva situația noastră.Ceva asemănator a făcut Italia în lupta cu „Coza-Nostra” și a învins...Dacă nu faci nimic, nimic nu ai...”, a menționat generalul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: