image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Expert: Mulți afaceriști de la Tiraspol, care au luptat împotriva intereselor Ucrainei și RM, deja s-au aciuat în UE

Cel mai mare pericol pentru securitatea RM prezentat de regiunea transnistreană în actualele circumstanțe, nu sunt liderii de la Tiraspol, ci prezența Armatei a 14-a și a depozitului de muniții de la Cobasna. Declarații în acest sens au fost făcute de expertul Asociației Promo Lex, Alexandru Postică în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Nu liderul din stânga Nistrului este cel mai mare pericol pe moment, ci acele reminiscențe ale armatei a 14-a și în primul rând depozitul de armament din stânga Nistrului. Pe lângă militarii ruși care se află oficial acolo, în jur de 1200 - 2000 de soldați, neoficial mai sunt vreo 10 mii, inclusiv rezerviști și membri ai așa numitei armate transnistrene. Majoritatea acestora au cetățenie rusească și au jurat credință lui Putin. Aici văd cel mai mare pericol”, a menționat expertul.

Alexandru Postică a mai relevat că mulți afaceriști, care au inclusiv cetățenie ucraineană deja au fugit din această regiune și s-au aciuat în state europene, unde pe moment încearcă să-și legalizeze capitalul.

„Ei au profitat de pe urma acestui conflict și folosindu-se de cetățenia ucraineană deja s-au stabilit în state europene care au acordat azil cetățenilor ucraineni. Reieșind din informațiile pe care le avem, la momentul actual ei deja recurg la procedurile de legalizare a capitalului. S-au stabilit în Germania, Olanda, Franța și alte țări. Despre acest fapt am informat și partenerii europeni care ar trebui să trieze acești refugiați. Mulți din cei care au fugit din stânga Nistrului, având pașapoarte ucrainene, au luptat și împotriva Ucrainei și împotriva intereselor RM. Dacă e să concluzionăm unde este pericolul, în primul rând el este la Moscova. Dacă se va soluționa problema cu Federația Rusă nu vor apare dispute serioase cu așa numiții lideri de la Tiraspol în soluționarea diferendului transnistrean”, a mai spus expertul

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: