image
Sursa foto: Iurii Topală//Facebook

Fostul director al CFM, reținut în Belgia; Procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele sale

Fostul director al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” Iurie Topală a fost reținut de ofițerii INTERPOL în Belgia.

Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md de către Mariana Cherprec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale.

„Fostul director al întreprinderii Căile Ferate din Moldova, Iurie Topală a fost reținut de către autoritățile belgiene și urmează a fi extradat în Republica Moldova. Menționăm că, în privința acestuia a fost emis un mandat de arestare, fiind anunțat în căutare internațională. Mandatul a fost emis în cadrul unui cauze penale pornite, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat (art.327 alin.(3) din Codul penal), în legătură cu managementul defectuos la Calea Ferată din Moldova, produs în perioada anilor 2015-2019, în rezultatul căruia a fost prejudiciată întreprinderea cu 250 milioane de lei”, a declarat Mariana Cherpec.

Autoritățile din Moldova au transmis autorităților din Belgia o parte din actele necesare, urmând ca să fie prezentate și alte acte. În scopul asigurării eficienței investigațiilor, procurorii au dispus și aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele acestuia și altor figuranți din dosar, în sumă de 25 milioane lei, precum și desfășurarea investigațiilor financiare paralele.

Totodată, procurorii comunică faptul că în data de 30 decembrie 2021, Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura arestului preventiv aplicate în privința învinuitului.

„Menționăm, la investigarea dosarului, sub supravegherea procurorilor PCCOCS, contribuie angajați de la Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Inspectoratul Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției, Serviciul Fiscal de Stat, precum și de la Inspecția Financiară a Ministerului Finanțelor”, informează printr-un comunicat de presă PCCOCS.

Noutăţile partenerilor

comentarii: