image
Sursa foto: 123rf.com

Aproape 5.000 de copii, neadmiși la școală din cauză că nu au vaccinul împotriva rujeolei

4.935 de elevi din clasele primare, gimnaziale și de liceu nu au voie să frecventeze școala din cauză că nu sunt vaccinați împotriva rujeolei. Dintre aceștia, 1 mie 941 au fost totuși imunizați recent, însă vor fi nevoiți să stea acasă timp de 15 zile.

Deși nu trebuie admiși în instituțiile de învățământ școlar, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu poate spune cu certitudine dacă toți cei aproape 5 mii de elevi stau acum acasă sau nu, pentru că nu are pârghii de verificare. La fel, Ministerul Educației nu știe câți dintre acești copii nu au fost vaccinați din motive religioase, din cauza informațiilor negative despre vaccinuri sau din motive de sănătate, precum nu ne spune câți dintre aceștia sunt din clasele primare, gimnaziale sau liceeni.

„Conform ordinului Sănătății nu ar trebui să meargă la școală. Nu putem verifica strict. Unele sunt listele care trebuie să vină de la medicul de familie, alte cauze sunt că părinții nu vor, alta este că sunt elevi care au probleme care au contraindicații. Direcțiile de învățământ locale monitorizează situația din raioane și ei ne-au dat aceste informații. Conducătorii acestora direcții ne-au informat la sfârșitul săptămânii și la început de săptămână”, a declarat Victor Păgânu, consultant principal al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Potrivit raportului prezentat de Ministerul Educației, cei mai mulți copii nevaccinați împotriva rujeolei - 913 - sunt la Anenii Noi, transmite portalul Sănătate.info. La Chișinău nu sunt imunizați 890 de copii, la Bălți - 811 copii, la Cahul - 328 de copii, la Sângerei – 310, iar la Hâncești - 168. Cei mai puțini elevi nevaccinați sunt la Taraclia – doar 3.

Specialiștii în probleme de imunizare afirmă că de multe ori medicii de familie exagerează cu contraindicațiile pentru vaccinare și a explicat când unui copil nu i se poate administra vaccinul.

„Un copil nu poate fi vaccinat împotriva rujeolei, dacă acesta are reacție alergică la neomicină (antibiotic administrat pentru prevenirea dezvoltării altor bacterii în țesutul în care se dezvoltă antigenul. Se folosește 0.0000025 grame per doză), reacție alergică severă la doza precedentă de vaccin ROR sau la componentele vaccinului, imunodeficiența stabilită și sarcina. Precauții sau contraindicații temporare sunt: boală acută sau severă, trombocitopenie (scăderea anormală a trombocitelor în sânge) sau hemotransfuziile recente cu anticorpi. Cel mai des întâlnite motive, care însă nu sunt contraindicații pentru vaccinare, sunt anemiile, tulburările neurologice, hemangioamele, reacțiile alergice la ouă, sau tot felul de maladii cronice. Deseori aceste restricții vin chiar de la medici, deși Organizația Mondială a Sănătății spune clar că acestea sunt contraindicații false”, a explicat pentru Sănătate INFO medicul epidemiolog Alexei Ceban, în secția supravegherea epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: