image
Sursa foto: jurnal.md

Covid sau infecție virală: Cum facem diferența? „Părinții să nu se ocupe cu automedicația sau căutarea sfaturilor pe net”

În această perioadă, este foarte dificil să facem diferența între infecția cu noul coronavirus și infecția virală. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), din cauza acestei patologii și netratarea corespunzătoare, anual 2,6 milioane de copii pierd lupta pentru viață. Cum prevenim, care sunt simptomele și de ce nu se recomandă utilizarea antibioticilor în tratament, am discutat cu medicul pediatru Irina Secu.

Ce sunt virozele respiratorii

„Virozele respiratorii sunt cele mai frecvente patologii care se întâlnesc la copiii mici și de vârstă preșcolară. Mai mult de 80% din etiologia infecțiilor respiratorii la copii este reprezentată de viruși. Cei mai frecvenți sunt rinovirusul, adenovirusul, virusul sincitial respirator, gripa, paragripa și, mai nou, Covid-19. Calea de transmitere o reprezintă omul bolnav, aerogena prin picături, strănut, tuse și obiecte suprafețe, prin contact direct”, a spus Irina Secu.

Medicul pediatru a precizat că un copil de vârsta preșcolară poate face până la 10-12 infecții respiratorii virale pe an și este absolut o normă.

Contagiozitatea este foarte înaltă și crește și mai mult la copiii care frecventează colectivitățile (grădinițe/școli). Incidența virozelor crește în sezonul de primăvară-toamnă, spune medicul.

Semne și simptomele infecțiilor virale la copii

Simptomele cele mai frecvente sunt reprezentate de: obstrucție nazală, rinoree, strănut, febră și până la 40°C în cazul gripei, tuse, wheezing (respirație zgomotoasă specifică), dispnee, dificultate respiratorie, dureri în faringe. Starea generală este alterată în timpul ascensiunii febrei și revenirea la normal atunci când febra cedează și cefalee de intensitate moderată.

Potrivit pediatrului, profilaxia infecțiilor respiratorii se face în primul rând cu respectarea :

- unui mod de viață sănătos

- aerisirea încăperilor cât mai frecvent

- alimentație sănătoasă (consum de fructe/legume)

- spălarea frecventă pe mâini

- călirea organismului

- folosirea măștilor de protecție în cazul infecției cu covid-19

- evitarea locurilor aglomerate

- folosirea preparatelor de Zn și vit d3 (deja a fost demonstrată eficacitatea lor atât în infecțiile virale cât și infecția cu SARS Covid-19.

Manifestările infecțiilor virale pot fi confundate foarte ușor cu alte probleme medicale. Iată de ce este important să solicităm ajutorul medicului de familie imediat ce copilul prezintă primele simptome.

Irina Secu mai atenționează că fiecare părinte trebuie sa cunoască semnele de pericol pe care le poate prezenta copilul lor și necesită o adresarea urgentă la medic:

1. Copilul nu poate bea sau să mănânce, refuzul sânului

2. Copilul are vome repetate după fiecare înghițitură

3. Copilul este somnolent sau letargic

4. Copilul prezintă convulsii.

De asemenea, un părinte ar trebui instruit de medicul de familie sau pediatru cum să numere corect frecvența respirațiilor într-un minut la copii.

„Respirație accelerată reprezintă: 0-2 luni: > 60 resp/min 2-12 luni:>50 resp/min 12l-5 ani:>40 resp/min. La prezentarea unuia sau mai multor acestor simptome enumerate copilul necesită adresarea cât mai urgentă la medic”, a mai adăugat Irina Secu.

Tratamentul este simptomatic și presupune:

· hidratarea intensă

· părinții nu trebuie să uite și de metodele fizice de combatere a febrei (dezbrăcarea copilului, se permite un dus călduț, ștergerea tegumentelor cu apă de temperatura corpului ). Atenție!! Nu folosim comprese cu diferite soluții (spirt, oțet ș.a)

· aerisirea încăperilor frecventă

· temperatura în cameră să fie 18-21°C

· spălături nazale cu soluții izo și hipertonice

· preparatele antipiretice: doar la febră mai mare de 38,3°C

· inhalațiile saline în caz de tuse

· preparatele antivirale sau inductorii de interferon nu au demonstrate eficacitatea în administrare. Simptomele pot dura de la 7-10 zile, apoi survine perioada de convalescență care poate dura și până la 2-3 săptămâni.

Pediatrul a precizat că, un simptom specific al infecțiilor virale reprezintă tusea care are o evoluție absolut normală, iar un copil poate să tușească și 3 săptămâni.

„Adresarea la medic este necesară atunci când febra copilului greu cedează la antipiretice și persistă mai multe de 3 zile, copilul este apatic. Și va fi necesară efectuarea investigațiilor de laborator: analiza generala de sânge, proteina c-reactivă. Mai nou și cu o specificitate mai înaltă în diferențierea infecțiilor virale de bacteriene o reprezintă Procalcitonina”, precizează medicul pediatru.

Diferența dintre o viroză și Covid-19:

1. febră de la 37-39°C debut brusc în covid

2. cefalee pronunțată

3. frisoane

4. oboseală frecventă

5. dispariția mirosului și gustului

6. tusea seacă chinuitoare

7. dureri în faringe

8. la copii vomă, diareea sindromul abdominal.

Antibioticele nu tratează infecția virală

„Un lucru foarte important pe care părinții trebuie să-l rețină este că antibioticele nu tratează infecția virală și nu preîntâmpină agravarea bolii. Antibioticele tratează complicațiile infecțiilor virale, atunci când se asociază o infecție bacteriană. Și alt aspect important este că părinții să nu se ocupe cu automedicația sau solicitarea sfaturilor pe internet. Dar să se adreseze la medic pentru consult, stabilirea diagnosticului corect și stabilirea tacticii ulterioare corecte de tratament”, a mai adăugat pediatrul Irina Secu.

Potrivit Agenției Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), în Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de gripă de la începutul sezonului gripal, în toamnă și până acum. Iar, numărul persoanelor care au suferit de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IARS) a ajuns, în total, la 65.269 de cazuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: