image
Sursa foto: Jurnal.md

Salariile astronomice ale șefilor ANRE și BNM rămân neatinse; Proiectul de lege, fără șanse să ajungă pe agenda deputaților

Salariile astronomice ridicate de șefii unor instituții de stat rămân neschimbate. Parlamentul a respins includerea pe ordinea de zi a unei inițiative legislative care propunea o plafonare a remunerării conducătorilor acestor instituții, în dependență de salariile pe care le primesc angajații acestora.

Proiectul de lege semnat de mai mulți deputați PCRM stabilea că „salariile lunare ale conducătorilor autorităților publice, bugetul cărora este aprobat de Parlament, Guvern sau au un buget autonom nu vor depăși 95 la sută din salariul lunar al persoanelor cu funcție de demnitate publică de competența cărora este numirea acestora”.

„Ne pare straniu că salariul lunar al șefului ANRE, Tudor Copaci, este de 60 de mii de lei, că guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, primește lunar câte 100 de mii de lei sau 3500 de lei pe zi. Ne pare straniu că directorul Autorității Aeronautice Civile are un salariu de 68 de mii de lei”, a declarat liderul fracțiunii PCRM, Inna Șupac.

Inițiativa a fost susținută și de opoziție. „Purtăm responsabilitatea numirii în funcții a acestor persoane. Vedem cum este activitatea unora. Vedem cum se judecă două instituții de stat, fac această paradă. Am majorat salariile judecătorilor, s-a schimbat ceva? S-a schimbat pozitiv doar pentru cei care s-au majorat. Vom susține această inițiativă”, a menționat liberalul Lilian Carp.

„Am avut anterior această inițiativă, dar a fost respinsă. Aceste persoane ar trebui să protejeze interesul public și să facă tot posibilul pentru un preț mai adecvat pentru cetățeni. Dar în condițiile în care deservesc interesele private ale unor agenți economici, trebuie să le amintim că sunt salariați din banii publici”, a spus socialistul Vlad Bătrâncea.

Proiectul de lege nu a întrunit însă numărul necesar de voturi pentru a ajunge cel puțin pe agenda Parlamentului. Totodată, speakerul Andrian Candu a anunțat că și Guvernul a oferit un acord negativ aceste inițiative.

Documentul mai propunea ca mărimea maximă a premiilor pentru angajații acestor autorități publice să nu depășească cuantumul a șase salarii de bază.

69.2018.ro by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: