image
Sursa foto: 9to5mac.com

Cum a devenit emoji „OK” un simbol al urii

Binecunoscutul semn cu degetele care înseamnă „OK” a fost folosit inițial de scafandri sub apă pentru a transmite că totul merge bine. A devenit un simbol universal odată ce acest emoji s-a răspândit grație rețelelor sociale și a telefoanelor inteligente. Numai că acest gest a fost deturnat în ultimii ani de extrema dreaptă, care i-a dat un sens ascuns.

Gestul prin care degetul mare se unește cu arătătorul pentru a forma litera „O” părea complet inofensiv. În lumea întreagă înseamnă „OK”.

Guliver/GettyImagesGuliver/GettyImages

Însă Liga Antidefăimare (ADL), o organizație neguvernamentală americană ce luptă împotriva discriminării și rasismului, a adăugat recent acest semn pe lista simbolurilor urii. Asta pentru că emoji „OK” a fost deturnat de grupările extremiste și rasiste, care i-au dat un sens ascuns: cel de a aparține mișcării americane care susține supremația rasei albe. Astfel, grupările de extremă dreapta folosesc semnul pentru a reprezenta de fapt literele „WP”, simbolizând White Power, adică superioritatea albilor.

Acest gest a fost folosit de Brenton Tarrant, autorul atentatelor de la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, comise în martie 2019, când 49 de persoane și-au pierdut viața. Încătușat și știindu-se filmat, bărbatul - care la un moment dat a ajuns și prin România - a făcut semnul OK atunci când a fost adus la tribunal. Era, de fapt, un gest de sfidare: semnul filosofiei în care crede.

AgerpresAgerpres

Lista simbolurilor urii întocmită de Liga americană Antifăimare numără deja 200 de semne, printre care svastica, numărul 88 (referință la literele HH, care au simbolizat Heil Hitler) sau crucea celtică.

La 14 mai 2019, Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreapta din Franța, a stârnit o polemică în momentul în care s-a fotografiat cu un militant de extremă dreapta din Estonia. Amândoi făceau, în fotografie, faimostul gest „OK”. Criticată intens, Marine Le Pen a afirmat că nu știa de semnificația ascunsă a acestui gest și în cele din urmă a cerut retragerea acestei fotografii care circula pe rețelele sociale, scrie digi24.ro.

De fapt, gestul a fost deturnat prima dată în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale americane din 2015. Câteva figuri de extremă dreapta din SUA, care și-au exprimat sprijinul pentru Donald Trump - pe atunci candidat la alegerile interne din Partidul Republican - au fost primele care au folosit gestul în apariții publice. 

În aceeași perioadă, în Statele Unite, mediile online de extremă dreapta, foarte active, au deturnat imaginea unei broaște, Pepe the Frog, un celebru personaj al benzilor desenate americane, care a devenit simbolul „alt-right”(alternativa dreaptă), o filosofie care îi unește pe militanții naționaliști, antisemiți, homofobi și adepți ai teoriilor conspirației. La 13 octombrie 2015, însuși Donald Trump a îndrăznit să posteze pe Twitter un „Trumpepe”, un meme care îl arăta în chip de Pepe victorios, care câștigă alegerile prezidențiale.

foto simbolfoto simbol

A fost o manieră prin care și-a salutat electoratul folosind un cod cu sens secret. De atunci, acest meme care circulă pe internet a fost clasat, de asemenea, ca simbol al urii de către ONG-ul american.

Un expert explica atunci, pentru Washington Post, că dreptei și extremei dreapta le-au plăcut întotdeauna să deturneze simboluri care, inițial, erau absolut neutre.

A fost cazul Crucii de fier, decorație militară devenită simbol al celui de-al treilea Reich. Cam în același fel personajul de desene animate Pepe the Frog a devenit o mascotă politizată. Iar folosirea unei asemenea tactici nu este întâmplătoare: scopul inițial este de a-și decredibiliza adversarul, însă, cu timpul, poate deveni un semn al unirii, un cod secret care să-i reunească pe simpatizanții filosofiei respective din întreaga lume.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: