image
Sursa foto: foto simbol

Parlamentul RM refuză de mai mulți ani să introducă în textul Constituției denumirea corectă a limbii oficiale, limba română

Procesul de repunere în drepturi a limbii române în Republica Moldova nu s-a încheiat și trebuie să continue, la peste trei decenii de la data revenirii ei în circuitul oficial. O declarație în acest sens a fost emisă de Partidul Unității Naționale care observă că anumite grupări politice de la Chișinău continuă să blocheze cu înverșunare folosirea limbii române pe teritoriul Republicii Moldova, fapt care trădează importanța strategică a acestei probleme.

Potrivit unei declarații emise de PUN, eforturile instituționale și inițiativele particulare care s-au făcut în acest răstimp, dublate de un sprijin constant și consistent din partea României, nu au fost suficiente pentru răspândirea și întrebuințarea ei îndestulătoare pe teritoriul Republicii Moldova. În unele regiuni geografice, cum ar fi autonomia găgăuză și municipiul Bălți, limba română are o circulație deficitară. O situație similară se înregistrează și în spațiul audiovizual, dominat de programe în limba rusă.

„Într-un mod la fel de revoltător, Parlamentul Republicii Moldova refuză de mai mulți ani să introducă în textul Constituției denumirea corectă a limbii oficiale, limba română, deși o decizie în acest sens a fost pronunțată de către Curtea Constituțională încă în anul 2013.

Înverșunarea cu care anumite grupări politice blochează folosirea limbii române pe teritoriul Republicii Moldova trădează importanța strategică a acestei probleme”, se spune în declarație.

Dincolo de aspectele sale culturale, limba română marchează pentru noi o graniță geopolitică dintre Occident și spațiul euroasiatic. Luptând pentru limba română, vom lupta pentru ancorarea noastră în civilizația europeană, căreia îi aparținem din punct de vedere istoric”, se mai spune în declarație.

De Ziua Limbii Române, sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului, Partidul Unității Naționale anunță că aduce un omagiu tuturor luptătorilor pentru această cauză. „Cinstim efortul și sacrificiul celor care au menținut viu graiul românesc în Basarabia și pe întreg cuprinsul spațiului românesc, nelăsându-l să dispară, în cele mai grele perioade ale poporului nostru”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: