image
Sursa foto: tribuna.md

Ex-ambasador al RM în SUA, despre expulzarea cetățenilor turci: SIS a îndeplinit fără crâcnire o indicație de partid

Constituția RM a fost încălcată în modul cel mai grosolan posibil. Arestarea profesorilor turci aflați în condiții legale pe teritoriul Republicii Moldova s-a produs după modelul unui regim represiv, nedemocratic, construit pe metodele clasice ale poliției politice (NKVD), incompatibile cu normele și aquis-ul spațiului comunitar al UE.

Sunt opiniile directorului IDIS Viitorul, Igor Munteanu, fost ambasador al RM în SUA, exprimate într-un editorial publicat de Cotidianul.md.

În opinia expertului, nici unul dintre oficialii moldoveni nu realizează cât de grave sunt consecințele acestui accident, care pun la îndoială capacitatea statului RM de a-și onora obligațiile sale de drept pe plan internațional.

„Publicul va face o corelație directă și logică între ajutorul statului turc la renovarea Palatului prezidențial de apr.7 mln $ și cei 7 cetățeni turci arestați de SIS. Expulzarea acestor profesori a avut loc înafara unei decizii de judecată, fără avocați, în absența oricăror reacții din partea Biroului pentru Migrație, principala autoritate în ceea ce privește aplicarea obligațiilor internaționale pe domeniul cetățenilor străini și apatrizi. Judecând după primele reacții pe care le-au afișat oficialii moldoveni, SIS a îndeplinit fără crâcnire o indicație de partid, reîntârind acuzațiile tot mai dese despre faptul că organele puterii de stat sunt uzurpate în Republica Moldova”, comentează Igor Munteanu.

Agenții SIS care arestează cetățeni străini, protejați de legislația națională privind migrația și azilul, extrădându-i la cererea unui stat în care au loc cu regularitate persecuții politice, se fac vinovați de răpire de persoane, continuă Munteanu, criticând dur și reacția speakerului Andrian Candu.

„În loc de a manifesta alertă maximă și îngrijorare față de persoanele pe care ar putea fi condamnate la pedeapsa capitală, șeful legislativului găsește scuze și enunță că asemenea cazuri au mai fost și în trecut, ceea ce ridică această problemă a profesorilor turci la nivelul de alertă maximă pe agenda politică a momentului actual”, continuă Igor Munteanu.

„Un stat în care puterea politică poate abuza cu atâta ușurință de organele investite cu puteri de reprimare invită la violență și impunitate, dar și la izolare pe plan internațional. Actuala putere politică a ales să facă târguri cu ființe umane în conflict cu legile și Constituția de care ar fi trebuit să se conducă. Ca și în alte cazuri similare, unii demnitari se cred deasupra oricărei legi și cred că au garanția impunității asigurată de partidul din care fac parte. Ei au ales. Noi ce alegem?”, conchide fostul ambasador al RM în SUA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: